Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

INSPEKTORAT ZA RAD: POJEDINI POSLODAVCI KOD KOJIH JE PRILIKOM NADZORA U 2016. GODINI OTKRIVENO TROJE I VIšE NEPRIJAVLJENIH RADNIKA, PRIJAVILI TE RADNIKE NA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE, ALI SU IH POSLE 10-15 DANA PONOVO ODJAVILI. INSPEKTORI SU ODMAH DONELI REšENJA KOJIMA SU POSLODAVCIMA NALOžILI DA SA NEPRIJAVLJENIM RADNICIMA ZASNUJU RADNI ODNOS, DA UTVRDE ODMOR U TOKU RADA I RASPORED RADA U NEDELJI, KAO I NOVčANI IZNOS OSNOVNE ZARADE, DA DOSTAVE ZAPOSLENIMA OBRAčUN ZARADE I VODE MESEčNU EVIDENCIJU O ZARADI I NAKNADI ZARADE


Inspektorat za rad utvrdio je da su pojedini poslodavci kod kojih je prilikom nadzora u 2016. godini otkriveno troje i više neprijavljenih radnika, prijavili te radnike na obavezno socijalno osiguranje, ali su ih posle 10-15 dana ponovo odjavili, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ti slučajevi su otkriveni uvidom u evidenciju Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, zbog čega je Inspektorat od 4. do 14. jula 2016. godine kod tih poslodavaca sproveo vanredne i nenajavljene nadzore. U kontrolama 313 poslodavaca zatečeno je 4.058 radnika, od kojih je 356 bilo angažovano "na crno".

U prethodnim kontrolama ove godine kod tih poslodavaca je otkriveno 2.023 neprijavljena radnika, što znači da je nakon nadzora inspektora radni odnos zasnovan sa njih 1.873. Novom kontrolom je utvrđeno da je od tog broja 1.264 i dalje u radnom odnosu, a 609 više nije zaposleno. Među angažovanim radnicima 135 je ponovo radilo na crno. Osim toga, kod kontrolisanih poslodavaca otkriven je i 221 novi neprijavljeni radnik.

Radnici na crno zatečeni su kod ukupno 76 poslodavaca, a radnici sa kojima je posle prethodnog nadzora bio zasnovan radni odnos pa su u međuvremenu odjavljeni, otkriveni su kod 32 poslodavca. Najviše neprijavljenih radnika zatečeno je kod jednog poslodavca u Vranju – 41, zatim kod po jednog u Trgovištu – 32, Gornjem Milanovcu – 18 i Velikoj Plani – 16. Najviše radnika je ponovo angažovao na crno jedan poslodavac u Nišu – 30, zatim po jedan u Irigu – 11, u Gornjem Milanovcu – 15 i Kraljevu – sedam.

Zbog utvrđenih prekršaja, inspektori su odmah podneli 42 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca i izdali deset prekršajnih naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014), koji se odnosi na nedržanje ugovora o radu ili drugog odgovarajućeg ugovora ili kopije ugovora na mestu rada.

Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, inspektori su odmah doneli i 54 rešenja kojima su poslodavcima naložili da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji, kao i novčani iznos osnovne zarade, da dostave zaposlenima obračun zarade i vode mesečnu evidenciju o zaradi i naknadi zarade.

Izvor: Vebsajt 021.rs, 18.07.2016.
Naslov: Redakcija