Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA PANEL DEBATA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV GOVORA MRŽNJE: Potrebno je raditi na javnom osuđivanju govora mržnje i promovisanju različitosti u formalnom i neformalnom obrazovanju


Potrebno je raditi na javnom osuđivanju govora mržnje i promovisanju različitosti, istaknuto je na panel debati održanoj danas u Beogradu uoči obeležavanja 18. juna - Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje.

Ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov rekao je da je potrebno raditi na javnim osudama, voditi kampanje protiv govora mržnje i promovisati različitosti kao bogatstva - u formalnom i neformalnom obrazovanju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Jankovic istakla je da je u našem društvu govor mržnje najčešće usmeren prema Romima i pripadnicima LGBT zajednice, prema kojima postoji i, kako kaže, najveća socijalna distanca.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob navela je da je govor mržnje često ukorenjen u strahu i neznaju, da je usmeren ka isključivanju i da pogađa čitavo društvo.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu izjavio je da je Srbija je jedno od najraznolikijih društava u Evropi kada je u pitanju nacionalnost.

Debata je održana samo dan nakon što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno usvojio rezoluciju 2686, kojom se međunarodna zajednica poziva da osudi govor mržnje, rasizam i ekstremističke postupke.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, 15.06.2023.
Naslov: Redakcija