Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Stariji se neretko suočavaju sa nasiljem, zlostavljanjem i zanemarivanjem, a usamljenost, zdravstveno stanje ili zavisnost od tuđe pomoći ih čini posebno podložnim rizicima


Stariji se neretko suočavaju sa nasiljem, zlostavljanjem i zanemarivanjem, a usamljenost, zdravstveno stanje ili zavisnost od tuđe pomoći ih čini posebno podložnim ovim rizicima, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na skupu „Zatvaranje kruga: rešavanje rodno zasnovanog nasilja u starijem životnom dobu – odgovori zasnovani na javnim politikama, zakonima i dokazima“ održanom povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima u organizaciji Crvenog krsta Srbije.

Poverenica je istakla da patrijarhalni model porodičnih odnosa, međugeneracijska transmisija nasilja, kao i niz drugih socio-ekonomskih faktora, posebno siromaštvo, negativni efekti društvene tranzicije, promena stilova života i strukture porodice, demografske promene, nedostatak razumevanja, ejdžizam kao sve češći oblik diskriminacije i stigmatizacije starijih, doprinose da rodno zasnovano nasilje pogađa žene tokom celog njihovog životnog ciklusa. Takođe, to što je nasilje vidljivije, ne znači da ga ima više, već da se češće prijavljuje, što je sigurno i očekivano uzimajući u obzir da je urađeno mnogo toga u sistemu zaštite od nasilja, pre svega u domenu zakonodavstva od ratifikacije Istanbulske konvencije preko izmena našeg domaćeg zakonodavstva, kao što je donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 i 10/2023 - dr. zakon).

Prema podacima Crvenog krsta Srbije, 16 odsto starijih žena starosti od 65 do 74 godine doživelo neki oblik nasilja nakon navršene 65. godine života. Na konferenciji je prikazan serijal edukativnih videa o nezi funkcionalno zavisnih osoba nastalih u okviru projekta „Inovativne usluge za starije u lokalnim zajednicama“ (I-CCC), a koji se implementira uz finansijsku podršku Evropske unije, kao i Austrijske razvojne agencije ADA.

Inače, Poverenik se problemom diskriminacije starijih kontinuirano bavi dugi niz godina, pa je 2021. godine Narodnoj skupštini predstavljen i Poseban izveštaj o diskriminaciji starijih osoba, a zajedno sa partnerima Crvenim krstom Srbije i UNFPA od 2016. urađeno je pet istraživanja i publikacija..


Izvor: Vebsajt Povernenice za zaštitu ravnopravnosti, 15.06.2023.
Naslov: Redakcija