Zastava Bosne i Hercegovine

MINIMALNA CENA RADA PO RADNOM ČASU ZA 2020. GODINU: Uskoro počinju pregovori o minimalnoj ceni rada. Sindikati veruju da treba da poraste između 15 i 20 odsto


Poslodavci, sindikati i država uskoro će ponovo za pregovarački sto. Do septembra treba da se dogovore o novom iznosu minimalne zarade, koji će se primenjivati od početka sledeće godine. Predstavnici radnika još nisu izašli sa zahtevom koliko bi ubuduće morao najmanje da vredi jedan radni sat, niti su menadžeri odredili granicu preko koje ne mogu da idu, ali država obećava da će rast biti - značajan.

Zaposlenima u Srbiji trenutno je zagarantovano 155,3 dinara po satu. Na kraju meseca to znači u proseku platu od oko 27.300 dinara. Sindikati veruju da bi naredna morala da bude veća između 15 i 20 odsto.

- Pregovori tek predstoje - kaže Zoran Mihajlović iz Samostalnog sindikata Srbije. - Naš cilj je da u dogledno vreme minimalna zarada dostigne minimalnu potrošačku korpu. U računicu ulazi i inflacija, rast privrede. Nemamo još formulisan zahtev, ali verujemo da bi minimalac trebalo da poraste od 15 do 20 odsto. Nama, međutim, nije najvažnija minimalna zarada. Ona štiti najugroženiji sloj, ali naš problem je što se ona sve više približava prosečnoj plati u Srbiji. Potrebno je i da prosečna plata raste bar 20 odsto godišnje, da bi zaustavili odlazak kvalifikovanih ljudi. Mi dolazimo u situaciju da sve više ljudi prima minimalac, a to nije cilj.

Poslodavci čekaju zvanične podatke, još nemaju računicu kolike iznose mogu da garantuju svojim radnicima, ali su svesni da u kalkulacije mora da uđe i veliki odliv radne snage.

- Do kraja ovog meseca biće gotova analiza stručnih tela, koja će nam pokazati kako su se kretali ključni pokazatelji u ovoj godini - objašnjava Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije. - Rok je do septembra da se dogovorimo o ceni rada i minimalnoj zaradi, a ona će se primenjivati od početka sledeće godine. Još je rano da govorimo koliko povećanje je moguće. Uzima se više faktora. S jedne strane, tu je rast privrede, ali tu je i negativan uticaj odlaska radne snage. Prošle godine pregovori su bili naporni, ali je Vlada na kraju ispoštovala pogodnosti koje je obećala privredi.

U skorijoj prošlosti najduže se održala cena od 115 dinara po satu. Ona je počela da se obračunava od aprila 2012. i važila je do kraja 2014. godine. U 2015. i 2016. godini radnici su mogli da računaju na 121 dinar po satu. Tokom 2017. godine važila je cena od 130 dinara po satu, a 2018. godine 143 dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 17.06.2019.
Naslov: Redakcija