Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O TAJNOSTI PODATAKA: Povereniku uručen bezbednosni sertifikat najvišeg stepena "Državna tajna"


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je direktora Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka, koji mu je uručio bezbednosni sertifikat za pristup i korišćenje tajnih podataka najvišeg stepena - "Državna tajna".

Ovo je, nakon stupanja na snagu Zakona o tajnosti podataka ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009), treći put da Poverenik dobija ovaj, najviši bezbednosni sertifikat. Inače, izdavanje ovog sertifikata podrazumeva prethodnu posebnu bezbednosnu proveru, najrigorizniju od onih koje su predviđene Zakonom.

Izdavanjem sertifikata je okončana situacija u kojoj je, bar privremeno, Poverenik bio lišen jedne od formalnih pretpostavki nužnih za obavljanje funkcije. Poverenik je, prethodno, javno izrazio nerazumevanje i nezadovoljstvo činjenicom što se bezbednosna provera, uz kršenje relevantnih odredbi Zakona, prolongira od strane Bezbednosno-informativne agencije, bez opravdanih razloga.

Izdavanje ovog sertifikata je, makar i sa zakašnjenjem, nužan odgovor na reakcije javnosti uključujući i poslanička pitanja, kao i na ukazivanje i kritike da je nedopušteno bez opravdanih razloga ograničavati mogućnosti za vršenje funkcije jedne nezavisne kontrolne institucije.

Izdavanje sertifikata je uz to pravi, dobar odgovor na negativnu kampanju koju su u saradnji sa par tabloida vodila neka ministarstva protiv Poverenika. Da bi prikrila ili relativizovala propuste i nezakonitosti u svom radu na koje je Poverenik ukazivao, nisu se ustručavali, da zloupotrebljavajući nastalu situaciju, čak u zvaničnim saopštenjima za javnost iznose neistine da je povereniku "bezbednosni sertifikat uskraćen iz zakonom predviđenih razloga", što je svakako daleko ispod najnižeg prihvatljivog ponašanja u odnosima između državnih organa.

Izvor: Vebsajt Poverenika, 18.06.2018.
Naslov: Redakcija