Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Skupštinski Odbor za obrazovanje uskoro o produženju roka za diplomiranje "večitim studentima"


Skupštinski Odbor za obrazovanje uskoro će razmatrati zahtev "starih studenata" za produženje roka za diplomiranje, izjavio je Ljubiša Stojmirović, zamenik predsednika Odbora.

Peticija kojom se traži produženje roka prosleđena je Odboru za obrazovanje, Vladi i Ministarstvu prosvete 1. juna.

Član Odbora Marko Atlagić, kaže da je dobio peticiju, napominjući da kao i do sada inicijativa za izmenu Zakona o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017 i 27/2018 - dr. zakon - dalje: Zakon) na Odbor treba da dođe iz Ministarstva prosvete i Vlade Republike Srbije.

S druge strane ministar prosvete Mladen Šarčević loptu je prebacio u njihovo dvorište, navodeći da je Odbor prava adresa za njihove zahteve.

Atlagić i Stojmirović su podržali zahteve studenata i prethodna dva puta, akademci se i sada uzdaju u njih.

"Ako ministar da predlog da se menja Zakon, verujem da će većina članova Odbora to podržati. Ovo je moj lični stav kao profesora univerziteta, a ne kao poslanika. Moja obaveza kao profesora je da se borim za studente i ja ću ih podržati. Po mojim saznanjima, oko 9.000 studenata je uspelo da diplomira zahvaljujući tome što im je dva puta pomeren rok za diplomiranje. Ostalo ih je oko 5.000. Među njima ima odličnih studenata i ne vidim razlog da im se brane da završe studije po programima po kojima su ih započeli", navodi Atlagić.

Na komentar da se studentima ne brani studiranje, već da fakulteti žele da ih prebace na bolonjske programe, Atlagić kaže da "univerziteti i fakulteti hoće pare" i da bi stari studenti, da su imali pare završili studije ranije.

"Razgovarao sam sa nekim od tih studenata, među njima ima izuzetnih, sa visokim prosecima. Ne vidim razlog da im se ograničava kad će izlaziti na ispite. Izaći će kada budu spremni i kad im to dozvole životne okolnosti. Uostalom, mnogi naučnici svetskog glasa nisu na vreme završili studije, a najveća dela su stvorili u poznim godinama", navodi Atlagić.

Po važećem Zakonu, rok za diplomiranje "starim" studentima ističe 30. septembra, dok studenti medicine imaju još jednu godinu.

Izvor: Vebsajt N1, 15.06.2018.
Naslov: Redakcija