Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ELEKTRONSKOM DOKUMENTU, ELEKTRONSKOJ IDENTIFIKACIJI I USLUGAMA OD POVERENJA U ELEKTRONSKOM POSLOVANJU: Privredna komora Srbije od septembra 2018. godine uvodi platformu za elektronsku trgovinu. Sva zainteresovana preduzeća biće istovremeno i kupci i dobavljači


Nema izloga, ali će se videti sva roba. Privredna komora Srbije od septembra će pokrenuti platformu za elektronsku trgovinu "Klik 3", otvorenu za sve zainteresovane firme, koje će istovremeno biti i kupci i dobavljači. Trgovina preko mreže podrazumeva manje troškove i efikasnije nabavke.

U Srbiji trenutno postoji oko 360 onlajn prodavaca, koji zvanično godišnje ostvaruju promet od oko devet milijardi dinara. Procenjuje se da je stvarna prodaja preko interneta, koja obuhvata i sivu zonu, i deset puta veća.

- Ova platforma je velika šansa za naše kompanije - kaže Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine i turizma. - Najpoznatija komercijalna platforma "Amazon" ostvaruje veću vrednost od svih drugih vidova prodaje zajedno.

Vredi više nego sve ostale prodavnice i lanci. Ogroman potencijal ove platforme je što će i država, kao jedna od najvećih naručilaca, moći da kupuje. Platforma treba da prati novi regulativni okvir, koji je Ministarstvo trgovine upravo izradilo. To je Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju ("Sl. glasnik RS", br. 94/2017). U trećem kvartalu se očekuje novi Zakon o trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 53/2010, 10/2013 i 44/2018 - dr. zakon) i izmene Zakona o poštanskim uslugama ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 30/2010 i 62/2014).

Kompanije, članice Privredne komore Srbije, na platformi će plasirati kataloge svojih proizvoda. Kolege kupci moći će da pretražuju po ceni, regionu, proizvodu... Plaćaće elektronski i elektronski dobijati fakturu.

- PKS putem ove platforme svojim članovima obezbeđuje novi kanal za plasman robe i usluga, i daje mogućnost kompanijama i preduzetnicima da bez dodatnih sredstava za promociju privuku veći broj kupaca i korisnika, dok kupci na jednom mestu dobijaju kompletnu ponudu na tržištu i totalnu kontrolu procesa i troškova - istakao je Predrag Nikolić, savetnik predsednika PKS.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 16.06.2018.
Naslov: Redakcija