Zastava Bosne i Hercegovine

KRIVIČNI ZAKONIK: Država upozorava da dva nova krivična dela izazivaju brojne nedoumice. Svi koji lažno prijave polno uznemiravanje ili proganjanje i sami čine krivično delo lažnog prijavljivanja, i čeka ih kazna od tri meseca do tri godine zatvora


Polno uznemiravanje i proganjanje, dva nova člana Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016) koja su stupila na snagu 1. juna 2017. godine, i dalje izazivaju velike nedoumice. Građani, po pravilu žene, policijskim upravama prijavljuju sve i svašta, a najčešće, pod uticajem pojedinih medija i šala na društvenim mrežama - udvaranje osoba koje im se ne dopadaju.

Da su nadležni shvatili ozbiljnost situacije pokazala je prva krivična prijava za polno uznemiravanje, kaže Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

- Podneta je protiv starijeg lica koje je palacalo jezikom na grupu maloletnica, pravilo nepristojne pokrete rukom i tražilo da pođu sa njim. Praksa je prepoznala ovo ne kao udvaranje ili neslani vic, kako se pokušalo u javnosti predstaviti novo krivično delo, već kao ozbiljnu situaciju u kojoj su naša deca ugrožena. Zakonodavac je propisao takvo ponašanje kao nedozvoljeno i, kad su u pitanju maloletnici, propisao kazne od tri meseca do tri godine zatvora - kaže Ilić.

Kada su u pitanju punoletne osobe, kazne su novčane ili zatvorske, do šest meseci. Oštećeni podnosi predlog policiji i tužilaštvu, i bez njegove saglasnosti oni ne mogu da gone polno uznemiravanje.

U Ministarstvu pravde su svesni da bi novo delo moglo da bude i zloupotrebljeno. Na primer, da ostavljena partnerka ili nezadovoljna radnica lažno prijavi partnera ili poslodavca. Policija i tužilaštvo obavezni su da pozovu prijavljenog na razgovor i ocene ima li osnova za gonjenje.

- Svi koji lažno prijave polno uznemiravanje ili proganjanje i sami čine krivično delo lažnog prijavljivanja, i čeka ih kazna od tri meseca do tri godine zatvora - poručuje Ilić.

On podseća da je polno uznemiravanje verbalno obraćanje bazirano na lascivnim sadržajima i seksualnim aluzijama, osobi koja takve aluzije doživljava kao vređanje dostojanstva, ponižavanje i uvrede. Sve ovo može se izraziti nepristojnim pokretima, umesto rečima, pa je to neverbalno polno uznemiravanje. Najteži oblik je fizički, kada se osoba obnaži.

Što se tiče proganjanja, od 1. juna još nije podneta nijedna krivična prijava, mada je ovo delo sve učestalije, posebno na društvenim mrežama. Žrtve su najčešće devojke ili žene koje su pobegle iz veze pune nasilja, transrodne osobe, ali i tinejdžerke koje fotografijama ili video-klipovima na "Fejsbuku" i "Instagramu" mogu da isprovociraju progonitelje. Ovi im besomučno šalju nepristojne poruke, a kada ih blokiraju, traže drugi način komunikacije.

Tu su i romantična pisma, koja se završavaju rečima "ako ne budeš sa mnom, ubiću se" ili gora varijanta "ubiću te", gde je proganjanje praćeno pretnjom. Ono često može da pokaže psihotične karakteristike progonitelja i zato ga treba shvatiti ozbiljno. Kazna je novčana ili zatvor do tri godine, a ako je nastupila smrt žrtve zbog progona - do 10 godina.

Čuveni egzibicionisti, koje je ovekovečilo nekoliko domaćih filmova, do sada su tretirani kao prekršitelji javnog reda i mira. Od 1. juna 2017. godine oni su počinioci krivičnog dela polnog uznemiravanja i biće krivično gonjeni.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 15.06.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija