Zastava Bosne i Hercegovine

IZMENE ZAKONA O GLAVNOM GRADU: VEćE NADLEżNOSTI OPšTINAMA, GRAD ćE BITI PODELJEN U DVE ZONE, SEDAM OPšTINA ćE BITI PRIGRADSKE, A DESET GRADSKE ZONE, NADLEżNOST NAD KATASTROM, šUMAMA I VODAMA NA TERITORIJI GRADA, VEćE NADLEżNOSTI U SOCIJALNOJ OBLASTI


Kako bi Grad Beograd funkcionisao bolje, neophodno je da se promeni Zakon o glavnom gradu ("Sl. glasnik RS", br. 129/2007 i 83/2014 - dr. zakon), čiji će predlog sledeće nedelje ući u proceduru u nadležnom ministarstvu, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Tim zakonom Beograd treba da dobije mnogo veće nadležnosti, a pre svega tražićemo da preuzmemo katastar. Unapredićemo njegov rad, kako bi se brže završavali poslovi i kako se ne bi danima čekalo ze nešto što može da se završi za dva dana. Tražićemo i da šume na teritoriji grada budu u našoj nadležnosti, kako bismo mogli da ulažemo u tu oblast, a isto je i sa vodama, kako bismo mogli da regulišemo rad splavova, ali i nadležnosti u socijalnoj oblasti – rekao je Vesić.

On je naglasio da će Izmenom Zakona o glavnom gradu Beograd funkcionisati kao celina, a deo nadležnosti će biti prebačen na opštine.

Grad će biti podeljen u dve zone, sedam opština će biti prigradske, a deset gradske zone. Očekujemo da odmah posle usvajanja zakona izmenimo Statut grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 39/2008, 6/2010 i 23/2013), koji će biti gotov najkasnije do novembra. Tako ćemo smanjiti broj odbornika u Skupštini grada, sa 110 na 65 i broja odbornika u skupštinama gradskih opština. Gradskim opštinama će se vratiti deo nadležnosti, kako bi građani brže i efikasnije rešavali svoje probleme u opštinama – istakao je Vesić.

Izvor: Vebsajt Beoinfo, 18.06.2015.