Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NOVI ZAKON O LEGALIZACIJI OBJAKATA: ZAKON BI TREBALO DA STUPI NA SNAGU NA JESEN I DA VAżI DO KRAJA GODINE, A ZA PODNOšENJE ZAHTEVA BIćE POTREBAN SAMO JEDAN DOKUMENT - ELABORAT KOJI ćE SADRżATI PODATKE GDE JE GRAđEN OBJEKAT


Najkasnije prvih dana jula predstavićemo novi Zakon o legalizaciji objakata. On će biti jednokratan, sa ciljem da se trajno reši pitanje legalizacije, najavljuje ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Ona napominje da se trenutno računa koliko bi tačno proces legalizacije mogao da bude jeftiniji u odnosu na trenutno stanje.

- Namera nam je da postupak legalizacije bude značajno jeftiniji. Međutim, u prethodnom periodu se pokazalo da nije toliki problem bila samo cena, već hrpa dokumenata koju je potrebno priložiti kako bi se podneo zahtev. Radimo na tome da potrebnu dokumentaciju svedemo na minimum i skratimo postupak dobijanja dozvole. Ovo će biti poslednja prilika za legalizaciju nekretnina- objašnjava Mihajlovićeva.

Zakon bi trebalo da stupi na snagu na jesen i da važi do kraja godine. Onima koji legalizuju nekretninu biće potreban samo jedan dokument - elaborat koji će sadržati podatke gde je građen objekat.

Ipak, i dalje neće moći da se legalizuju objekti na klizištima, infrastrukturnim vodovima i u parkovima prirode.

Ovo će biti šesti put za 15 godina da Vlada pokušava da reši pitanje nelegalne gradnje. 

Izvor: Vebsajt Blic, 18.06.2015.