Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O DEVIZNOM POSLOVANJU: NE POSTOJI POTREBA DA SE MENJA ZAKON DA BI PAYPAL UVEO OPCIJU PRIJEMA NOVCA U SRBIJI


Izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju iz 2012. omogućeno je da rezidenti mogu obavljati platni promet sa inostranstvom i preko strane institucije elektronskog novca radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga. Drugim rečima, tim izmenama i dopunama stvorene su nesporne pravne pretpostavke za poslovanje PayPal-a u Srbiji i u tom smislu nije potrebno dodatno menjati Zakon o deviznom poslovanju.

PayPal je 10. aprila 2013. godine uveo za naše rezidente (pravna i fizička lica) mogućnost obavljanja plaćanja prema inostranstvu (send opcija) radi kupovine robe i usluga, pri čemu je uvođenje opcije prijema novca (receive opcija) ostavio za neku od narednih faza svog razvoja u Srbiji.

Pošto je Narodna banka Srbije nekoliko puta do sada u javnosti i u direktnim kontaktima s predstavnicima PayPal-a vrlo jasno iznosila stav da je uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca u skladu sa srpskim zakonodavstvom, očekivanja su da bi uvođenje te opcije za srpske rezidente moglo da se dogodi do kraja 2014. godine. To u ovom trenutku zavisi pre svega od poslovne odluke PayPal-a i vremenskog okvira njene tehničke realizacije.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 18.6.2014.