Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAOPŠTENJE SA SEDNICE POKRAJINSKE VLADE ODRŽANE 18.6.2014. GODINE


Pokrajinska vlada je sa sednice, kojom je predsedavao potpredsednik prof. dr Dragoslav Petrović, uputila pozitivna mišljenja o izveštajima o radu u 2013. godini Fonda za podršku investicija u Vojvodini - VIP Fonda i Fonda "Evropski poslovi", koji su na dnevnom redu sednice Skupštine AP Vojvodine.

VIP Fond je u prošloj godini radio na 58 novih investicionih projekata potencijalnih investitora, kao i na 18 projekata postojećih kompanija u Vojvodini. Kao rezultat tog rada, u 2013. godini ugovoreni su projekti u vrednosti od 94 miliona evra, koji su podrazumevali zapošljavanje 2.200 ljudi, od čega je u 2013. godini već zaposleno 1.700 novih radnika. Uz projekte kojima su odobrene pokrajinske subvencije u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, ova cifra iznosi gotovo 166 miliona evra. VIP Fond je u 2013. godini dobio upite iz 19 zemalja. Pored dominantnih kompanija iz Evropske unije, pre svega iz Nemačke, Italije i Austrije, upiti su pristigli i iz Kine i Novog Zelanda. Najveće interesovanje postoji za ulaganja u sektor metalske i metalo-prerađivačke industrije, elektronike, prateće automobilske industrije, poljoprivrede i prerađivačke industrije.

Tokom 2013. godine, Fond "Evropski poslovi" je u značajnoj meri ispunio očekivanja radeći proaktivno na promovisanju evropskih projekata: obišao je čak 31 opštinu, predstavnici svih 45 opština, 17 javnih i komunalnih preduzeća, sedam pokrajinskih sekretarijata i drugih organa, učestvovali su u radu Fonda. Sačinjen je dokument koji praktično daje mogućnost gradovima i opštinama u Vojvodini da imaju tačan pregled onoga šta je potrebno da učine kako bi bili konkurentniji u privlačenju evropskih sredstava. Prošle godine uspostavljena je koordinacija sa Agencijom za ravnomerni regionalni razvoj i sa agencijama za razvoj Srem, Banat i Bačka, kako bi aktivnosti u gradovima i opštinama bile koordinisane na teritoriji Vojvodine.

Obrazlažući mišljenje o radu Fonda"Evropski poslovi", pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski najavio je osnivanje akademije za zaposlene u direktnim i indirektnim budžetskim korisnicima, što će se realizovati u saradnju sa Edukativnim centrom. Akademija će imati cilj da podiže nivo kapaciteta ljudskih resursa koji će u budućnosti biti obučeni da pripremaju projektnu dokumentaciju. Kada se sumira čitav sistemski paket aktivnosti sprovedenih u prošloj godini, proizilazi da je od 460 projekata finansiranih iz sredstava Evropske unije, iz IPA fondova za prekograničnu saradnji, čak 344 projekta su bila sa teritorije Vojvodine. Ukupna vrednost ovih projekata je oko 120 miliona evra (na osnovu analize Zajedničkoh tehničkog sekretarijata Prgrama prekogranične saradnje), a za njih je od EU obezbeđeno oko 103 miliona evra. Od ukupne vrednosti projekata odobrenih u okviru Programa prekogranične saradnje, 87 odsto sredstava namenjeno je za projekte u Vojvodini.

Pokrajinska vlada prihvatila je danas i dve informacije koje se odnose na osnovno i srednje obrazovanje na teritoriji AP Vojvodine u školskoj 2013/2014. godini. U 346 redovnih obaveznih osnovnih škola upisano je 151.423 učenika, što je za 867 učenika (0,57%) manje nego prošle školske godine. U školskoj 2013/14. godini, isto kao i u prethodnoj školskoj godini, od ukupno 346 redovne obavezne osnovne škole, nastava je zastupljena na: srpskom jeziku u 328 škola (94.8%), mađarskom jeziku u 74 škole (21.39%), rumunskom u 18 škola (5.2%), slovačkom u 17 škola (4.91%), hrvatskom u pet škola (1.45%) i rusinskom jeziku u tri (3) škole (0.87%).

Srednje obrazovanje na teritoriji AP Vojvodine u školskoj 2013/14. godini ostvaruje se u četrdeset lokalnih samouprava u kojima se nalazi 131 srednja škola: 121 redovna i deset srednjih škola za učenike sa smetnjama u razvoju. Redovnim srednjim obrazovanjem obuhvaćeno je 68.506 učenika (nisu obuhvaćeni učenici srednjih škola za učenike sa smetnjama u razvoju), raspoređenih u 2.851 odeljenja u okviru gimnazija, stručnih, mešovitih i umetničkih škola. Obrazovno-vaspitni rad izvodi se na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku. U poređenju s prošlom školskom godinom, ukupan broj učenika u srednjim školama manji je za 3.016 (4,22%), a broj odeljenja manji je za 91 (3,09%). Nastava na srpskom jeziku organizovana je u 119 redovnih srednjih škola za 61.228 učenika, raspoređena u 2.503 odeljenja. U poređenju s prošlom godinom, broj učenika koji se školuju na srpskom jeziku manji je za 2.675 to jest za 4,19%. Broj odeljenja manji je za 82 (3,17%). Broj učenika koji pohađaju nastavu na jezicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica (mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku) iznosi 7.278 (10,62% od broja učenika srednjih škola) i manji je za 341 (4,47%) nego prošle školske godine. Broj učenika koji se školuju na mađarskom jeziku manji je za 315, a broj odeljenja manji je za jedanaest nego prošle školske godine. Najveći broj učenika na mađarskom jeziku obrazuje se u području rada zdravstva i socijalne zaštite. Nastavu na slovačkom jeziku pohađa jedan učenik više nego prošle školske godine, na rumunskom jeziku 21 učenik manje, na rusinskom jeziku šest učenika manje, dok je na hrvatskom jeziku broj učenika isti kao prošle školske godine. Na teritoriji AP Vojvodine postoji dvadeset jedna privatna srednja škola. Nastava na mađarskom jeziku organizovana je u dve privatne srednje škole, a na hrvatskom jeziku organizovana je u jednoj školi.

Izvor: Vebsajt Pokrajinske vlade, 18.6.2014.