Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA RS JE RAZMATRALA IZVEŠTAJ O RADU REPUBLIČKE KOMISIJE ZA ZAŠTITU PRAVA U POSTUPCIMA JAVNIH NABAVKI


Skupština Srbije razmatrala je Izveštaj o radu Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

 

Primenom novog Zakona o javnim nabavkama ostvarena je ušteda od 355 miliona evra.

 

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je od 1. aprila do kraja 2013. donela 298 odluka o poništenju postupka javnih nabavki u celini i 454 odluke o delimičnom poništenju.

 

Poslanik Arsić je istako da je osnovni cilj novog Zakona o javnim nabavkma bio da se nabavke realizuju po tržišnim cenama ," ni dinar više, ni dinar manje".

 

On je rekao da je najveći problem u primeni to što postoji interesna sprega između naručioca i ponuđača, ali će toga biti sve manje upravo zahvaljujući sadašenjm zakonu.Kako je rekao, stari zakon se nije poštovao, a pojedine njegove odredbe su bile pisane za neke insteresne grupe.

 

Prema njegovim rečima, zbog velikog broja žalbi koje se podnose kako bi se vršio pritisak, jedno od rešenja bi moglo da bude uvođenje takse, pa bi svi koji se žale morali da plate.

 

Predsednik Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saša Varinac je istakao da je često problem bio to što je konkursna dokumentacija bila neprecizna i nepotpuna, a konkursi nejasni, kao i da su u tim postupcima bili narušene ne samo odredbe zakona već i podzakonskih akata.

U prvom izveštajnom periodu od 1. aprila do 30. juna 2013. godine komisija je imala 72 sednice i donete su ukupno 382 odluke, od toga 307 odluka se odnosilo na podnete zahteve za zaštitu prava nezadovoljnih ušesnika u postupcima javnih nabavki.

“Od tog broja u 99 slučajeva komisija je donela odluku o poništenju postupka jevne nabavke u celini, a u 93 predmeta je delimično poništen poistpuka javne nabavke”, rekao je Varinac u Skupštini Srbije na početku rasprave o Izveštaju o radu Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

 

Od 307 predmeta koji su se odnosili na zahteve za zaštitu prava učesnika u postupcima javnih nabavki u 192 predmeta je doneta odluka o poništenju postupka javnih nabavki.

 

U izveštajnom periodu od 1. jula do 31. decembra 2013. održano je ukupno 290 sednica komisije i na njima je doneto ukupno 1.211 odluka i od njih 951 odluka se odnosila na podnete zahteve za zaštitu prava, naveo je Varinac.

Od tog broja u 199 predmeta postupak javne nabavke je poništen u celini, a u 361 predmetu postupak javne nabavke je poništen delimično.

 

Varinac je rekao da je od 951 predmeta koji se odnosi na zahteve za zaštitu prava u 560 predmeta je doneta odluka o poništenju postupka javne nabavke.

Izvor: