Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVLJANSTVU REPUBLIKE SRBIJE: Srbija rizikuje bezvizni režim zbog procedura za sticanje državljanstva


Evropska komisija potvrđuje da je Srbija učinila važne korake u usklađivanju vizne politike sa onima u EU, ali traži da ovaj proces bude potpun.

Bezvizni režim za Srbiju bi mogao biti ugrožen i zbog pojednostavljenih procedura dobijanja srpskog državljanstva, potvrđeno je u Evropskoj komisiji.

"Evropska komisija ima opštu zabrinutost u pogledu drugih vrsta programa državljanstva, kao što su pojednostavljene procedure za davanje državljanstva nakon ograničenog perioda boravka. To bi moglo predstavljati rizike za javnu politiku ili bezbednost za EU jer Srbija uživa bezvizni pristup u EU", navodi se u odgovoru koji je potpisao portparol Evropske komisije.

U odgovoru se takođe potvrđuje da će Evropska komisija pratiti takve politike državljanstva i naturalizacije trećih zemalja bez viza, u kontekstu Mehanizma za suspenziju viza.

Mehanizam suspenzije viza je deo vizne politike EU, koji daje mogućnost da se privremeno suspenduje bezvizni režim za one zemlje koje nisu članice EU, u slučaju značajnog povećanja neregularnih migracija.

Opcija da se aktivira mehanizam za privremenu suspenziju viza za Srbiju počela se razmatrati krajem prošle godine, ali tada zbog rastućeg broja migranata na takozvanoj balkanskoj ruti ka zemljama EU.

S tim u vezi, problem Srbije je posebno naglašen, jer se smatralo da državljani takozvanih trećih zemalja, koji uživaju bezvizni režim sa Srbijom, koriste ovu zemlju da bi stigli do Evrope.

"Sada kada vidimo da ti Kubanci, Indijci, Burundi dolaze u velikom broju u EU, moramo se pozabaviti ovim", reči su komesarke Ylve Johansson (foto: 29. septembar 2021.)

To je razlog zašto je EU pritisla Srbiju da uvede vize za građane iz trećih zemalja, odnosno da uskladi viznu politiku sa politikama EU.

Srbija je, u međuvremenu, uvela vizni režim za neke državljane iz trećih zemalja.

Evropska komisija takođe potvrđuje da je Srbija učinila važne korake u usklađivanju svoje vizne politike sa onima u EU, ali traži da ovaj proces bude potpun.

"Komisija podstiče Srbiju da nastavi sa naporima na potpunom viznom usklađivanju", ističe se u pisanom odgovoru.

Evropska komisija traži od svih zemalja Zapadnog Balkana da "ukinu ili se uzdrže" od usvajanja šema državljanstva investitora, koji se u žargonu naziva "zlatni pasoš".

Prema oceni Komisije, ova šema predstavlja brojne rizike za javnu politiku i bezbednost po EU.

"Konkretno, ove šeme omogućavaju državljanima trećih zemalja, kojima je potrebna viza, da lako dobiju državljanstvo zemlje bez viza, što im omogućava da zaobiđu šengensku proceduru viza i dobiju trajni bezvizni pristup EU", navodi se u pisanom odgovoru portparola Evropske komisije.

Podseća se da je stav Evropske komisije da su šeme državljanstva investitora, koje vodi država članica EU, u suprotnosti sa pravom Unije i to je razlog zašto je Komisija u martu ove godine izdala preporuku, pozivajući države članice da odmah ukinu sve postojeće šeme državljanstva investitora.

"Takođe, imajući u vidu pregovore o pristupanju, partneri sa Zapadnog Balkana treba da postupno ukinu ili se uzdrže od usvajanja šema državljanstva investitora", poručuju iz Evropske komisije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Radio Slobodna Evropa, 16.05.2023.
Naslov: Redakcija