Zastava Bosne i Hercegovine

DONETA UREDBA O TRŽIŠTIMA KRIPTOIMOVINE U EU: Pravilima su obuhvaćeni izdavaoci korisničkih tokena, tokena vezanih uz imovinu i stabilnih valuta (stablecoina). Obuhvaćeni su i pružatelji usluga kao što su mesta trgovanja i lisnice (walleti) u kojima se drži kriptoimovina


Veće EU je donelo Uredbu o tržištima kriptoimovine (MiCA) kojom se na nivou Evropske unije prvi put utvrđuje pravni okvir za taj sektor.

Uredba o tržištima kriptoimovine zaštitiće investitore povećanjem transparentnosti i uspostavljanjem sveobuhvatnog okvira za izdavaoce i pružaoce usluga, što uključuje usklađenost s pravilima o sprečavanju pranja novca - barem je takva namera zakonodavca u ovom slučaju.

Novim pravilima obuhvaćeni su izdavaoci korisničkih tokena, tokena vezanih uz imovinu i stabilnih valuta (stablecoina). Obuhvaćeni su i pružatelji usluga kao što su mesta trgovanja i lisnice (walleti) u kojima se drži kriptoimovina. Cilj je regulatornog okvira zaštititi investitore i očuvati financijsku stabilnost, a istovremeno omogućiti inovacije i podstaći privlačnost sektora kriptoimovine, kažu iz Veća.

U Evropskoj uniji ovim se prvi puta uvodi usklađeni regulatorni okvir koji, s obzirom na globalnu prirodu tržišta kriptovaluta, predstavlja poboljšanje u poređenju s trenutnom situacijom u kojoj nacionalno zakonodavstvo postoji samo u nekim državama članicama.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Blic, 17.05.2023.
Naslov: Redakcija