Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKA KOMISIJA: Ekonomski rast Srbije smanjen zbog rata u Ukrajini


Ekonomski rast Srbije biće ove godine prigušen ekonomskim posledicama ruskog napada na Ukrajinu i dostići će 3,4 odsto, nakon snažnih 7,4 odsto u 2021. godini, predviđa Evropska komisija (EK) u svojim prolećnim ekonomskim prognozama.

I u Evropskoj uniji rast realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) biće manji nego što se prognoziralo u prethodnim, jesenjim prognozama, a kao posledica novih izazova povezanih sa ratom u Ukrajini, navodi se u izveštaju “Prolećne ekonomske prognoze 2022: Ruska invazija test za ekonomsku otpornost EU”.

Kada je reč o Srbiji, na mnogo umereniji rast nego 2021. godine, zemlja može da računa i sledeće godine, od 3,8 odsto. EK ukazuje i na veliku neizvesnost i značajne rizike po rast ekonomije Srbije.

Analitičari očekuju da ekonomske posledice ruskog napada na Ukrajinu deluju na rast, posebno preko većih cena sirovina utičući na stvarni raspoloživi prihod i smanjenu dinamiku trgovine s glavnim trgovinskim partnerima Srbije u EU.

U prognozi se navodi da će rast uglavnom predvoditi privatna potrošnja i investicije, a da će inflacija dostići vrhunac sredinom ove godine da bi potom od jeseni usporila.

Prognozira se i da će podržan manjim obimom fiskalnih mera i visokim nominalnim rastom BDP, deficit opšte države i odnos duga prema BDP zabeležiti dalje postepeno smanjenje u 2022. i 2023. godini.

U delu izveštaja EK o Srbiji navodi se i da su perspektive rasta, s obzirom na rat u Ukrajini, podložne visokom stepenu neizvesnosti i rizicima.

Ukazuje se da bi veće i trajnije povećanje inflacije, zadržavanje ili prekoračenje nivoa iz marta tokom dužeg perioda, posebno zbog stalnog pritiska cena energije i hrane, moglo da dalje oslabi kupovnu moć i time oteža realnom rastu BDP više nego što se trenutno predviđa.

Rizik po ekonomski rast Srbije preti i od smanjenje izvoza, u odnosu na predviđeni, zbog “uskih grla” na strani ponude, naročito u EU.

S druge strane, navodi se u prognozi, veće izmeštanje poslovnih operacija u obližnje zemlje moglo bi da ima pozitivne efekte na direktne strane investicije i izvoz Srbije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, 16.05.2022.
Naslov: Redakcija