Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O NACIONALNOJ BAZI PODATAKA ZA SPREČAVANJE I BORBU PROTIV TERORIZMA: Predviđene procedure pohranjivanja podataka u bazu, njene sadržine, pristupa podacima, njihovo korišćenje i zaštita


Vlada Republike Srbije utvrdila je Predlog zakona o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma, kojim će se uspostaviti jedinstven pravni okvir baziran na uporednim rešenjima i dobroj evropskoj praksi u ovoj oblasti.

Primenom zakona će se na jasan i precizan način urediti procedure pohranjivanja podataka u bazu, njene sadržine, pristupa podacima, njihovo korišćenje i zaštita, sa posebnim naglaskom na poštovanju međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava i sloboda.

Takođe, biće obezbeđena efikasna razmena podataka državnih organa nadležnih za prevenciju i borbu protiv terorizma, čime će se podići sposobnost sistema bezbednosti u Srbiji da blagovremeno i efikasno odgovori na ovu pretnju.

Prevencijom i borbom protiv terorizma obezbeđuje se zaštita nacionalne bezbednosti i ostvaruje spoljnopolitički prioritet Srbije - trajna regionalna i globalna stabilnost.

Izvor: Vebsajt Vlade, 12.05.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija