Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN VEBINAR O PRIMENI NOVOG SPORAZUMA O SLOBODNOJ TRGOVINI IZMEĐU VELIKE BRITANIJE I REPUBLIKE SRBIJE


Kompanija Paragraf je održala vebinar na temu "Novi sporazum o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i Republike Srbije", 18. maja 2021. godine.

Tema vebinara je bila početak primene novog bilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini između Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i Republike Srbije, sa osvrtom na ostale sporazume o slobodnoj trgovini, odnosno na Uredbu o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2021. godinu.

U prvom delu predavanja je ukazano na novine koje donosi novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i Republike Srbije, sa posebnim osvrtom na kumulaciju porekla, a u drugom delu je bilo reči o ostalim novinama koje se očekuju u 2021. godini, koje se odnose na sporazume o slobodnoj trgovini u skladu sa pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu, kao i sa očekivanim početkom primene Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Učesnici vebinara su mogli da postavljaju pitanja u vezi sa primenom novog sporazuma kao i druga aktuelna pitanja u vezi sa sprovođenjem carinskih postupaka.

Na savetovanju su predavali istaknuti stručnjaci - viši savetnik u Odeljenju za carinsku politiku (Ministarstvo finansija - Sektor za carinski sistem i politiku) - Tatjana Stanić i specijalni savetnik za carinska pitanja - Dragan Simić.

Izvor: Redakcija, 18.05.2021.