Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O FISKALNIM POGODNOSTIMA I DIREKTNIM DAVANJIMA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA U PRIVATNOM SEKTORU I NOVČANOJ POMOĆI GRAĐANIMA U CILJU UBLAŽAVANJA EKONOMSKIH POSLEDICA NASTALIH USLED BOLESTI COVID-19: Uredba ne predviđa mogućnost da poslodavci zadrže deo novca dobijenog po osnovu direktnih davanja na ime plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih


Posle navoda u nekim medijima da pojedini poslodavci u Srbiji traže od radnika da im ustupe deo novca od minimalca koji im je obezbedila država, na ime poreza i doprinosa, u Ministarstvu finansija kažu da novac dobijen po osnovu direktnih davanja, poslodavci mogu samo da isplate na tekuće račune zaposlenih, a u Savezu samostalnih sindikata navode da im se niko od radnika nije žalio na takve slučajeve, ali poziva državu da pojača kontrolu.

"Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 ("Sl. glasnik RS", br. 54/2020 i 60/2020 - dalje: Uredba) ne predviđa mogućnost da poslodavci zadrže deo novca dobijenog po osnovu direktnih davanja na ime plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Nebojša Atanacković iz Udruženja poslodavaca Srbije (UPS) komentarišući navoda da su pojedini poslodavci od isplaćenog minimalac od 30.367 dinara, tražili da im zaposleni vrate 18.000 dinara na ime poreza i doprinosa, kaže da po logici poslodavcu posle isplate minimalaca radnicima ostaje obaveza da plati doprinose koji iznosi gotovo 20.000 dinara po radniku.

Podsetio je da je UPS tražila da država poslodavcima oprosti te doprinose i da ih ona plati fondovima, ali da je to verovatno bio suviše veliki zalogaj za Ministarstvo finansija i državu, i naveo da u tom slučaju ne bi bilo dilema.

On je rekao da su se UPS obraćali mnogi poslodavci, jer su izračunali da im se više isplati da otpuste zaposlene, pa kasnije kada krenu da rade, da ih onda ponovo zaposle, nego da im ostane dug za plaćanje doprinosa, ali da su onda počeli da računaju da im se ipak isplati da ne raskidaju radne odnose.

Kaže da se kao Udruženje privrednika zalaže za interese privrede koja treba da funkcioniše i opstaje, i da uvek plediraju na to da se poslodavci i zaposleni dogovore u njihovom obostranom interesu.

"Ima toliko različitih subjekata, teško je reći da li je to možda već bio neki prethodni dogovor, da li je to bio dogovor poslodavca koji je rekao zaposlenom, ’ja ću da te otpustim, ili ako te ne otpustim daću ti samo deo ili ću uzeti deo koliko me koštaš’", rekao je Atanacković.

Naveo je da je u APR-u registrovano oko 400.000 privrednih subjekata, da neki nisu radili, neki su imali smanjeni obim posla, dok su pojedini imali jako mnogo posla, kao što su oni koji bave snabdevanjem životnim namirnicama.

On ocenjuje da su mere koje je preduzela Vlada Republike Srbije vrlo dobre i da bi bez njih bilo nemoguće da opstane veliki broj privrednih subjekata u situaciji kada nisu imali neki promet ili nisu radili, te da su sprečile mnoge raskide radnih odnosa.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković kaže da nemaju uvid u tačnost navoda da poslodavci traže deo novca od radnika, ali da u slučaju da se to desi, preporučuje zaposlenima da to ne rade i da prijave takve eventualne zloupotrebe ministarstvima finansija i rada i sindikatu.

"Poruka Ministarstvu finansija i inspektorima je da naprave neku vrstu kontrole preduzeća i poslodavaca kojima je država dala pomoć kako bi im oni dali povratnu informaciju da su sa specijalnog COVID računa isplatili minimalac radnicima", naveo je Vuković.

Kaže da bi ta dodatna kontrola podrazumevala da država traži od poslodavaca da joj pošalju skenirane izvode uplata minimalaca na račune radnika.

Navodi da su neki poslodavci sigurno društveno neodgovorni i zloupotrebljavaju situaciju i da su se tako ponašali i ranije, ali da to mora da bude sankcionisano.

"Država treba da zaista sankcioniše u korenu sve poslodavce koji zloupotrebljavaju nešto što je dobar potez, a to je da se u ovim teškim vremenima radnicima obezbedi zarada", kaže Vuković i navodi da bi u tome pomogao i pritisak javnosti.

Očekuje da će o toj dodatnoj kontroli države biti reči i na sednici Socijalno-ekonomskog saveta koja će, kaže, biti održana sigurno do kraja maja.

Izvor: Vebsajt RTV, 15.05.2020.
Naslov: Redakcija