Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INFORMACIONOJ BEZBEDNOSTI: Izrađena je Strategija razvoja informacione bezbednosti do 2020. godine i njeno usvajanje se očekuje uskoro


U svetlu poslednjeg globalnog sajber napada, još jednom se potvrdilo da je informaciona bezbednost ključni faktor u razvoju informacionog društva i da Srbija mora da odgovori ovom globalnom izazovu, iako se, za sada, nije direktno našla na meti tog masovnog napada, rekla je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je dodala da istovremeno, ubrzani tehnološki razvoj nalaže i praćenje procesa i rešenja koji donose benefite celokupnom društvu, za koje imamo solidnu legislativu i infrastrukturu, ali koje je potrebno dalje unapređivati.

- U Srbiji je na snazi Zakon o informacionoj bezbednosti ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016), a usvojena su i podzakonska akta kojima su definisani nadležnosti, mere zaštite i postupanja u slučaju ugrožavanja bezbednosti sistema i podataka- podsetila je ona.

Kako je dodala, izrađena je Strategija razvoja informacione bezbednosti gde su određeni prioriteti i mere za unapređenje informacione bezbednosti, do 2020. godine i njeno usvajanje se očekuje uskoro.

Matić je dodala da je osim zaštite sistema i podataka za svrsishodnu primenu novih tehnologija u svim granama privrede i društva, potrebna i razvijena infrastruktura, podsetivši da je politika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u oblasti razvoja širokopojasne infrastrukture usklađena je sa Digitalnom agendom 2020.

Nova zakonska regulativa biće usklađena sa Strategijom za jedinstveno digitalno tržište 2025.

Izvor: Vebsajt Blic, 17.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija