Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK ZA SAMOSTALNOST TUŽILACA: U predmetima koji nisu politički osetljivi i gde ne postoji zainteresovanost za odlučivanje tužilaštvo deluje samostalno i po pravilima i standardima struke


Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić ocenio je da se u predmetima koji nisu politički osetljivi i gde ne postoji zainteresovanost za odlučivanje "stvari odvijaju bez uticaja sa strane i tu tužilaštvo deluje samostalno i po pravilima i standardima struke".

Međutim, dodaje Ilić, "u politički osetljivim predmetima" ne može da se kaže da se ti "procesi odvijaju bez uticaja sa strane".

"Ne mislim da postoje direktni pozivi iz vrha politike u kojima se savetuje tužiocima šta da rade. Verovatno i toga ima, ali najčešće se taj pritisak odvija na prefinjenije načine. Poruke kakav ishod postupka je poželjan mogu da se šalju i preko medija", rekao je Ilić.

Poverenik je kao još važniji problem u radu tužilaštva naveo autocenzuru.

"Politika presudno utiče na karijere tužilaca. Kad to imate u vidu onda je jasno da se mnogi tužioci libe da energično i delotvorno postupaju u predmetima ukoliko znaju da se politika protivi njihovom takvom delovanju", objasnio je Ilić i dodao "da se stvar neće suštinski promeniti dok se ne promeni način izbora javnih tužilaca u Ustavu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006)".

Izvor: Vebsajt N1, 17.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija