Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KOORDINACIONO TELO VLADE RS ZA USMERAVANJE AKTIVNOSTI NA SUZBIJANJU SIVE EKONOMIJE: Usvojen novi Akcioni plan koji predviđa povećanje broja mera na smanjenju nelegalne trgovine, neprijavljenog rada i utaje poreza


Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije usvojilo je 17. maja 2017. godine novi Akcioni plan koji predviđa povećanje broja mera na smanjenju nelegalne trgovine, neprijavljenog rada i utaje poreza.

Novi Akcioni plan za 2017. i 2018. godinu predviđa povećanje broja mera i intenziviranje aktivnosti resornih institucija na smanjenju sive ekonomije, saopšteno je posle sednice tog tela.

Fokus novog Akcionog plana "koji sada ima 107 mera, biće uspostavljanje efikasnijeg nadzora nad tokovima u sivoj zoni, unapređenje funkcionisanja fiskalnog sistema i smanjenje administrativnog opterećenja za privredu i građane", navodi se u saopštenju.

Kako je saopštila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), jedna od novina jesu mere za jačanje kapaciteta Poreske uprave.

Prioriteti Akcionog plana u drugoj polovini ove godine biće izrada softvera e-inspektor, koji će ujednačiti postupanje inspekcijskih organa.

Tu spada i sprovođenje zajedničkih obuka tužilaštava i inspekcija radi efikasnijeg procesuiranja i sankcionisanja poslovanja u sivom, navodi se u saopštenju.

Posebna pažnja u Akcionom planu posvećena je najosetljivijim grupama, mladima i nezaposlenim početnicima u poslovanju.

Kako bi im se olakšalo pokretanje biznisa i legalno poslovanje, predviđena je izrada podsticaja, kao i izmena sistema paušalnog oporezivanja.

U cilju unapređenja fiskalizacije i proširenja obuhvata predviđena je izrada novog Zakona o fiskalizaciji čija bi primena počela u 2018. godini.

Primena tog zakona bi uvela veću pravičnost na tržištu, smanjila administrativne i tehničke troškove privredi i povećala efikasnost u kontroli plaćanja poreza na dodatu vrednost (PDV), dodaje se u saopštenju.

Koordinaciono telo usvojilo je i rezultate na suzbijanju sive ekonomije u 2016. godini.

Zaključeno je da je najveći doprinos boljoj naplati poreskih prihoda za 122 milijarde dinara u odnosu na 2015. dalo sprovođenje mera Nacionalnog programa za efikasno postupanje inspekcijskih organa i Poreske uprave.

Naplata PDV-a veća je za 37,5 milijardi dinara (realni rast 7,8 odsto), akciza za 29,8 milijardi (11,4 odsto) i poreza na dohodak građana za 8,3 milijardi (4,5 odsto).

Tokom prošle godine u 245.392 inspekcijske kontrole otkriveno je 3.656 neregistrovanih firmi.

Inspektorat za rad tokom 53.069 nadzora zatekao je 19.472 osobe koje rade na crno nakon čega je za 90 odsto njih zasnovan radni odnos.

Ocenjeno je i da neophodno preduzeti dodatne aktivnosti na rešavanju problema neformalno zaposlenih kojih je u poslednjem kvartalu 2016. bilo oko 570.000, od čega dve trećine radi u poljoprivredi.

U cilju regulisanja njihovog statusa, Ministarstvo za rad zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, NALED-om i resornim državnim organima pokrenuo je izradu Zakona o sezonskom radu u poljoprivredi.

Građani su se ohrabrili da češće prijavljuju neizdavanje fiskalnih računa tako da je broj prijava u prvom kvartalu skočio za 47,3 odsto u odnosu na isto tromesečje 2016, a naročito u martu (88,55 odsto).

Poreski inspektori su uočili za četvrtinu manje nepravilnosti u izdavanju računa prilikom kontrola radnji i privremeno su zatvorili manje objekata (pad od 7,14 odsto), piše u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Blic, 17.05.2017.
Naslov: Redakcija