Zastava Bosne i Hercegovine

NEOPHODNE IZMENE POZITIVNIH PROPISA U OBLASTI ZDRAVSTVENE ZAŠTITE RADI POVEĆANJA BEZBEDNOSTI ZDRAVSTVENIH RADNIKA NA RADNOM MESTU: PREDLAżE SE DA PSIHIJATRIJSKI PACIJENTI NE DOLAZE U DOM ZDRAVLJA PO RECEPT, VEć DA TERAPIJU DOBIJU OD SVOG PSIHIJATRA


U pojedinim zdravstvenim ustanovama u Srbiji uvedeni su "panik tasteri", ali detektori za metal, kako bi se povećala bezbednost i smanjili napadi na zdravstvene radnike, izjavila je direktorka Lekarske komore Srbije, Vesna Jovanović.

Ona je dodala da se kroz izmene pozitivnih propisa nastoji da se poveća bezbednost zdravstvenih radnika na radnom mestu.

Primećeno je, kako kaže, da mentalno obolele osobe dolaze često u sukob sa lekarima i dodala da se i na tom polju kroz zakone mora nešto promeniti.

"Kroz zakon se mora promeniti da psihijatrijski pacijenti ne dolaze u dom zdravlja po recept, već da dobiju terapiju od svog psihijatra. Radi se na više novoa, da bi zdravstveni radnici dobili veću bezbednost kroz zakone", rekla je Jovanović.

Ona je dodala da jedan deo sukoba potiče od toga što se kroz medije dosta javno govorilo da lekari nisu dobri, da su korumpirani, a da drugi deo sukoba leži u tome da pacijenti smatraju da imaju veća prava, a da im lekari uskraćuju ta prava.

Lekari još upozoravaju da je samo pet miliona stanovnika osigurano, a da su godišnja izdvajanja po osiguraniku oko 230 evra, kao i da država mora da razmisli da izdvajanja prema zdravstvenom fondu budu veća.

Izvor: Vebsajt Blic, 18.05.2016.
Naslov: Redakcija