Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O SPORAZUMNOM FINANSIJSKOM RESTRUKTURIRANJU PRIVREDNIH DRUŠTAVA I ZAKONA O STEČAJU: ZAINTERESOVATI BANKE DA UđU U PROCESE DOBROVOLJNOG, ODNOSNO VANSUDSKOG REšAVANJA DUGOVA


Ministar privrede Željko Sertić i ministar pravde Nikola Selaković potpisali su sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije - IFC i Privredne komore Srbije Memorandum kojim je pokrenut Program za rešavanje pitanja dugova, čiji je cilj smanjenje nesolventnosti i podsticanje kreditiranja privrede, kao i jačanje kapaciteta stečajnih upravnika.

Memorandum je u ime IFC-a potpisao regionalni menadžer, Tomas Lubek, koji je upozorio da Srbija ima visok procenat problematičnih kredita, u kojem udeo nenaplativih kredita iznosi oko 20 odsto. Prema podacima IFC-a, do kraja 2014. godine udeo nenaplativih kredita u portfoliju srpskih banaka dostigao je 23 procenta, što predstavlja rast u odnosu na 2010. godinu, kad je iznosio 16,7 odsto.

Lubek je podsetio da je IFS čala Svetske banke koja se fokusira na razvoj privatnog sektora i dodao da se program, koji je pokrenut za rešavanje pitanja dugova, sprovodi u saradnji sa Vladom Švajcarske, kao i da će biti sproveden u naredne tri godine. Prema njegovim rečima obuhvatiće zakonodavnu i regulatirnu reformu kao i unapređenje kapaciteta relevantnih institucija u Srbiji za rešavanje pitanja dugova.

Ministar privrede, Željko Sertić, rekao je da dobrovoljno finansijsko restrukturiranje i stečajevi u Srbiji idu veoma sporo zbog komplikovane procedure, kao i da u tom procesu, za većinu učesnika, nema obavezujućih formi za rokove, trajanje procedura ili završetak tih poslova. Zbog toga država priprema izmene Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011) i Zakona o stečaju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 - dr. zakon, 71/2012 - odluka US i 83/2014)

  • On je dodao da je cilj države da u narednom periodu zainteresuje banke da uđu u procese dobrovoljnog, odnosno vansudskog rešavanja dugova, s ozbirom na to da je u prethodnom periodu bilo zainteresovanih za taj pravni instrument, ali da su banke to izbegavale.

Govoreći o stečajevima, Sertić je rekao da je cilj da se oni ubrzaju i naveo da će izmene Zakona o stečajubiti pripremljene za javnu raspravu u dogovoru sa Svetskom bankom i MMF. Izmene ovog zakona predvideće veću odgovornost stečajnih upravnika koji će dobijati nagrade po završenom poslu.

Nesolventnost srpske privrede je ozbiljan problem koji usporava oporavak ekonomije i napore za jačanje privatnog sektora. Sertić je rekao da će u proces rešavanja ovog problema biti uključena Narodna banka Srbije i druge institucije kako bi se poboljšao poslovni ambijent Srbije i ekonomija učinila održivom.

Ministar pravde, Nikola Selaković, rekao je da je rešavanje pravne regulative u toj oblasti veliki zadatak države u narednom periodu i napomenuo da je pravosuđe veoma konzervativno. Kako je rekao, ministarstvo će u narednom periodu organizovati obuke privrednih sudija, kako bi se ti sporovi brže rešavali.

Selaković je podsetio da je 1. januara 2015. godine počeo da se primenjuje Zakon o posredovanju u rešavanju sporova ("Sl. glasnik RS", br. 55/2014), kao i da je nedavno objavljen Registar medijatora.

  • Ovaj zakon predviđa da dve strane, kad dobrovoljno zaključe sporazum, on ima snagu pravosnažne sudske presude.

Ističući da je cilj da privrednici ne moraju da čekaju godinama kako bi rešili privredni spor na sudu, ministar pravde je rekao da je važno unaprediti dve stvari - koncept medijacije i sistem izvršenja. On je dodao i da je već jednom organizovana rasprava o novom Nacrtu Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 99/2011 - dr. zakon, 109/2013 - odluka US, 55/2014 i 139/2014) koji je važan za investicioni ambijent u Srbiji.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 18.05.2015.