Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA: Prijave za upis počinju od 23. maja 2015. godine. Povećava se broj škola sa modelom nastave nalik dualnom


Mali maturanti ove godine moraće pažljivije da biraju školu u koju žele da se upišu, jer je dece za oko 1.000 više, a slobodnih mesta za 2.000 manje nego prošle godine. Klupa će biti više nego dovoljno, jer osmi razred završava 69.000 učenika, a u gimnazijama i srednjim stručnim školama ima 75.000 slobodnih mesta.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja već je najavljena oštrija upisna politika. Broj odeljenja blago je povećan samo u gimnazijama, pa će u njima biti 23,5 odsto ukupnog broja slobodnih mesta. Više od polovine činiće četvorogodišnji profili stručnih škola, a oko 15 procenata trogodišnje školovanje.

  • Ove godine neće biti uveden nijedan novi obrazovni profil, ali će neki ogledi postati deo redovnog sistema, kaže Mirjana Bojanić, posebni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
  • Ona dodaje i da će broj škola koje su uključene u model nalik dualnom, u kome đaci deo vremena provode u kompanijama, a deo u učionicama, sa osam, ove godine, povećati na deset. Ovo je projekat koji se realizuje sa GIZ-om, Nemačkom razvojnom agencijom.

Kada je reč o broju mesta u srednjim stručnim školama, dodaje Bojanić, blago je smanjen broj na trogodišnjim profilima. Iskustvo iz prethodnih godina pokazalo je da su upravo odeljenja na trogodišnjim smerovima ostajala poluprazna, pa čak i bez ijednog đaka.

Smanjenje mesta za upis najviše će osetiti mali maturanti koji žele da upišu ekonomske, pravne ili neke druge škole sa administrativnim smerovima. Teret racionalizacije najviše će osetiti neke najpopularnije i najmanje popularne škole.

Bodovanje na testovima ove godine biće drugačije nego prethodnih. Kombinovani test, kao i testovi iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika, nosiće po deset bodova. Tako će na maturi đaci moći da zarade najviše 30 bodova. Preostalih, maksimalno 70, nosiće iz škole.

Za učenike koji žele da upišu umetničke i druge škole za nadarene učenike prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita počinje 23. maja.

Testiranja u ovim školama počinju 30. maja i trajaće najkasnije do 12. juna. Ostali đaci proveru znanja imaće 15, 16. i 17. juna.

Ove godine prvi put će na listi želja biti i sve umetničke i druge specijalne škole za koje se polaže prijemni. Samo će muzičke i baletske škole biti izuzete. Tako će učenici koji su već položili prijemni u filološkoj ili matematičkoj gimnaziji, kao i nekoj od umetničkih, na listu želja, pod brojem jedan, upisivati baš tu školu. Ako ne uspeju tu da se upišu, automatski će se rangirati za neke druge škole.

Izvor: Vebsajt Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, 18.05.2015.