Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O PROGLAŠENJU SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "UVAC": Rezervat se prostire na 11.750 hektara, a utvrđeni su i režimi zaštite I, II i III stepena


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o proglašenju specijalnog rezervata prirode "Uvac" ("Sl. glasnik RS", br. 27/2023) na 11.750 hektara, što je za oko 4 hiljade hektara više nego ranije, a utvrđeni su i novi režimi zaštite I, II i III stepena.

SRP Uvac nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između masiva planine Zlatibor na severu, Čemernice i Javora na istoku i jugoistoku i Zlatara na zapadu i jugozapadu, na teritoriji opština Nova Varoš, Sjenica i Priboj.

Prepoznatljiv je po svojim uklještenim meandrima, Ušačkom pećinskom sistemu, jednom od najvećih u Srbiji, kao i koloniji beloglavih supova koja je najveća na Balkanu i jedna od najvećih u Evropi.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 10.04.2023.
Naslov: Redakcija