Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O TURIZMU: Tek krajem ove turističke sezone očekuje se donošenje pravilnika koji će preciznije definisati novine koje donosi Zakon


Turistički aranžmani ove sezone neće biti skuplji zbog izmena koje donosi novi Zakon o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019 - dalje: Zakon) i novih pravila koja će važiti za poslovanje turističkih agencija, kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta. Zakon načelno predviđa izmene, ali tek predstoji donošenje pravilnika, pa će se prema sadašnjim najavama, preciznije izmene znati tek krajem ove turističke sezone.

- Imamo dosta nepoznanica koje donose novi propisi, a ono što u ovom trenutku izaziva najviše interesovanja jeste najavljeno uvođenje depozita za otvaranje turističkih agencija. Nije problem samo to koliko će iznositi depoziti, odnosno da li će svi koji žele da se bave turizmom imati novac za to, nego i kakvo rešenje država predviđa - objašnjava Seničić i podseća da polaganje depozita, kakav je predviđen Zakonom za agencije, ne postoji ni u jednoj delatnosti u Srbiji.

Ono što agencije brine je pre svega to u koju svrhu će uplaćivati depozite, jer smatraju da ne bi bilo dobro da taj novac bude zarobljen na računu. Seničić kaže da se ova sredstva ne koriste u slučaju insolventnosti niti se na taj način nadoknađuje potencijalna šteta putnicima. On tvrdi da se depoziti, po pravilu, koriste da bi se namirili dobavljači u slučaju problema u poslovanju. Pitanje je sa druge strane koliko će država biti izdašna, odnosno da li je ideja da se zadrži ovoliki broj agencija ili je u planu ukrupnjavanje turističkog tržišta.

Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 16.04.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija