Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

APR: Pokrenut postupak prinudne likvidacije za 23 hiljade privrednih društava, zbog nepodnošenja godišnjih finansijskih izveštaja


Agencija za privredne registre (APR) do sada je pokrenula postupke prinudne likvidacije za 23 hiljade privrednih društava koja dve godine zaredom nisu podnela po zakonu obavezne godišnje finansijske izveštaje, a protiv 6-7 hiljada biće pokrenuti postupci za privredni prestup za nepodnošenje izveštaja za 2016. godinu, rečeno je u APR-u.

Zakonsku obavezu dostavljanja godišnjih izveštaja APR-u nije ispunilo više od 51 hiljade pravnih lica, a od toga 41 hiljadu su privredna društva, rekla je Ružica Stamenković registrator Registra finansijskih izveštaja u APR i dodala da je 20 hiljada pravnih lica od čega osam hiljada privrednih društava koje izveštaj nisu dostavila pet godina.

APR prijave za privredni prestup podnose "do besvesti" kaže ona a ako je prijavljeni subjekt nerazvrstan sudovi najčešće oslobađaju od odgovornosti pod parolom male društvene štetnosti dok one koji su imali promet, a nisu podneli izveštaj kažnjavaju.

Postupak prinudne likvidacije privrednih subjekata koji dve godine uzastopno nisu podnele izveštaj APR-u vodi se za njih 23 hiljade, a u APR-u kažu da je ove godine podneto i desetak hiljada prijava protiv neodgovornih kao i da će do kraja godine biti podneto još 6-7 hiljada prijava nadležnim sudovima za privredne prestupe iz 2016. godine.

U APR očekuju da će i uz postupak prinudne likvidacije do statusa u kome sva privredna društva uredno podnose godišnje finansijske izveštaje doći za dve godine.

Izvor: Vebsajt RTV, 16.04.2019.
Naslov: Redakcija