Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN PROTOKOL O ELEKTRONSKOJ RAZMENI PODATAKA IZMEĐU MINISTARSTVA PRAVDE I REPUBLIČKOG ZAVODA ZA STATISTIKU: Ministarstvo će dostavljati podatke o pravnosnažno razvedenim brakovima, osuđenim učiniocima krivičnih dela, pravnim licima protiv kojih je pravnosnažno završen postupak za privredni prestup kao i o rešenim privrednim sporovima


Ministarka pravde Nela Kuburović i direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević, potpisali su Protokol o elektronskoj razmeni podataka koja omogućava razmenu sudskih podataka između Ministarstva pravde i RZS.

Protokolom je predviđeno da Ministarstvo pravde iz baza sudova snabdeva RZS podacima o pravnosnažno razvedenim brakovima, pravnosnažno osuđenim učiniocima krivičnih dela, pravnim licima protiv kojih je pravnosnažno završen postupak za privredni prestup kao i o pravnosnažno rešenim privrednim sporovima.

Sa druge strane, predviđeno je da RZS dostavlja ažurne podatke, koji će Ministarstvu pravde i sudovima i omogućiti uvid u pravovremene podatke o svim državnim organima kao i o nastalim promenama.

Tim povodom Kuburović je istakla da će ovaj protokom omogućiti snabdevanje RZS sa pravovremenim, elektronski obrađenim podacima koji će zavodu uštedeti vreme potrebno za obradu tih podataka.

Na taj način postići će se i značajne uštede u budžetu sudova kroz uštedu sredstava koja su sudovi izdvajali za štampanje i dostavljanje desetine hiljada obrazaca koji su se ručno popunjavali, naglasila je Kuburović.

"Nadam se da će ovaj protokol biti samo polazna osnova za dalju razmenu podataka između pravosudnih organa i RZS. Ministarstvo pravde nastavlja da i dalje razvija svoj pravosudni informacioni sistem, a u narodnom periodu biće potpisani protokol sa Narodnom bankom Srbije kao i sa drugim organima", rekla je ministarka.

Kovačević je napomenuo da će elektronska razmena omogućiti ne samo prestanak prakse prikupljanja podataka putem papirnatih upitnika, već će samim tim doprineti poboljšanju kvaliteta statističkih podataka iz pravosuđa, u smislu pravovremenosti i kompletnosti, kao i demografije pošto će se preko sudova pratiti i statistika razvedenih brakova.

Trenutno je omogućeno prikupljanje statističkih podataka o pravosnažno razvedenim brakovima kroz elektronski obrazac koji popunjavaju sudovi, i koji se već elektronski dostavljaju RZS.

U nastavku saradnje u narednom periodu biće razvijeni i elektronski obrasci o pravnosnažno osuđenim učiniocima krivičnih dela, pravnim licima protiv kojih je pravnosnažno završen postupak za privredni prestup kao i o pravnosnažno rešenim privrednim sporovima.

Ministarstvo pravde je do sada potpisalo protokole o saradnji sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), Agencijom za privredne registre, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor: Vebsajt RTV, 18.04.2018.
Naslov: Redakcija