Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O INFORMACIONOJ BEZBEDNOSTI: Neophodno potpuno usklađivanje sa evropskom Direktivom o mrežnoj i informacionoj bezbednosti


Srbija je, prema indeksu razvoja nacionalne informacione bezbednosti, na desetom mestu na listi od 69 zemalja, koju je utvrdila The e-Governance Academy, saopštila je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

Matićeva je istakla da je ovu poziciju Srbija zauzela pre svega zahvaljujući visokim ocenama za borbu protiv sajber kriminala, kao i za regulativu u ovoj oblasti i zaštitu ključnih servisa.

Ona je podsetila na to da je prošle godine Vlada usvojila Strategiju razvoja informacione bezbednosti u Republici Srbiji za period od 2017. do 2020. godine ("Sl. glasnik RS", br. 53/2017), kojom su utvrđeni strateški prioriteti razvoja u ovoj oblasti.

Ministarstvo nadležno za telekomunikacije, kako je dodala, započelo je i proceduru za usvajanje Akcionog plana za sprovođenje Strategije informacione bezbednosti.

Prema njenim rečima, utvrđene mere odnose se na bezbednost IKT sistema, informacionu bezbednost građana, borbu protiv visokotehnološkog kriminala, informacionu bezbednost Republike Srbije i međunarodnu saradnju.

Matićeva je najavila za ovu godinu usvajanje izmena Zakona o informacionoj bezbednosti ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016 i 94/2017), kojima će se izvršiti potpuno usklađivanje sa evropskom Direktivom o mrežnoj i informacionoj bezbednosti.

Ona je navela i da je u martu ove godine potpisan Protokol o saradnji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i RATEL-a u cilju razmene podataka o incidentima koji mogu da imaju značajan uticaj na narušavanje informacione bezbednosti IKT sistema od posebnog značaja, kao i da je krajem prošle godine Ministarstvo sa SANU potpisalo Protokol o saradnji koji uključuje i osnivanje Centra za zaštitu privatnosti i bezbednosti u digitalnom prostoru.

 Strategijom informacione bezbednosti, kako je dodala, predviđena je međunarodna saradnja u cilju razmene informacija, znanja i iskustva sa inostranom mrežom nacionalnih, profesionalnih i međunarodnih centara za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima.

Prema njenim rečima, na planu informacione bezbednosti uspostavljena je saradnja sa Ambasadom SAD u Beogradu, OEBS-om, Međunarodnom unijom za telekomunikacije, Akademijom za elektronsku upravu Republike Estonije, Diplo fondacijom i švajcarskim Dikefom (DCAF).

Ona je naglasila da tehnološki razvoj donosi i nove bezbednosne probleme, gde sajber napadi mogu bitno da ugroze poslovanje preduzeća, funkcionisanje državne infrastrukture i nacionalnu bezbednost, dok su pojedinci, a pre svega deca, sve više izloženi riziku od prevara, ucena i zlostavljanja putem interneta.

Svesni rizika i otvoreni za digitalnu transformaciju, spremni smo za izazove koje donosi budućnost, zaključila je Matićeva.

Izvor: Vebsajt Vlade, 17.04.2018.
Naslov: Redakcija