Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: NACRT ZAKONA PREDVIđA MOGUćNOST TRAJNOG ODUZIMANJA VOZILA ONIMA KOD KOJIH SE OTKRIJE PREKO DVA PROMILA ALKOHOLA U ORGANIZMU, BEZ OBZIRA NA TO DA LI JE ZA VOLANOM VLASNIK ILI NE. IZUZETAK ćE BITI VOZILA U VLASNIšTVU RENTAKAR AGENCIJE ILI PROTIVPRAVNO ODUZETA VOZILA. PREKRšAJNE KAZNE ZA FIZIčKO LICE ZA KORIšćENJE MOBILNOG TELEFONA ILI NEVEZIVANJE POJASA TOKOM VOżNJE IZNOSIćE PO 10.000 DINARA


Kazne za korišćenje mobilnog telefona ili nevezivanje sigurnosnog pojasa tokom vožnje uskoro će biti dvostruko veće i iznosiće po 10.000 dinara. Ove novine predviđene su Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji bi trebalo da bude usvojen nakon formiranja navog saziva Vlade i Narodne skupštine Republike Srbije.

Svaka SMS poruka ili poziv, sem ako ne koristite Bluetooth uređaj, mogu da sačekaju dok ne parkirate automobil. Korišćenje mobilnog telefona povećava četiri puta mogućnost da dođe do saobraćajne nesreće.Nacrt zakona predviđa dvostruko veće novčane kazne za ove prekršaje.

Osim toga, duplirane su i kazne za nevezivanje sigurnosnog pojasa.

"Statistika je vrlo jasna. Postoje zaista slučajevi da je neko preživeo zbog toga što nije bio vezan, ali to je izuzetak, a ne pravilo. Međutim, problem je što se takve priče prepričavaju kao neke urbane legende, a niko neće da priča o tome da je neko preživeo zato što je imao vezan pojas", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Upravo je statistika neumoljiva kad je reč o upotrebi mobilnog telefona i nevezivanju pojasa. Na primer, vozač koji samo na dve sekunde pogleda u mobilni telefon, u toku vožnje pri brzini od 60 kilometara na sat, izgubi nadzor nad putem u dužini od 35 metara, a utvrđeno je da je 26% nesreća uzrokovano upravo korišćenjem mobilnog telefona tokom vožnje.

Blizu 140 hiljada prekršaja nevezivanja pojasa zabeleženo je tokom 2015. godine, iako je rizik 50% manji ako se veže pojas na prednjem sedištu.

Nacrt zakona predviđa još jednu novinu, a to je po prvi put mogućnost trajnog oduzimanja vozila onima kod kojih se otkrije preko dva promila alkohola u organizmu.

"On će ostati bez vozila i to trajno, bez obzira da li je za volanom vlasnik ili ne. Izuzetak će biti samo ako je vozilo vlasništvo rentakar agencije ili ako je vozilo protivpravno oduzeto", objašnjava Okanović.

Sa druge strane Nacrtom zakona se ukidaju ili ublažavaju pojedini prekršaji, pa će biti dozvoljeno preticati tzv. "spora vozila" - traktore, motokultivatore, zaprege, čak i preko pune linije.

U prvih deset meseci 2015. u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginula je 501 osoba, 55 više nego u istom periodu 2014. godine.

Izvor: Vebsajt B92, 18.04.2016.
Naslov: Redakcija