Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Iznos penzije za sve osiguranike, pa i za poljoprivredne, zavisi od osnovice na koju se uplaćuje doprinos i od godina staža osiguranja za koje je uplaćen doprinos


Muškarac iz Užica koji se javio penzijskom fondu za pomoć kako bi saznao na koji način se obračunava poljoprivredna penzija, jer prima vrlo malu sumu, a uplaćivao je skoro 30 godina, ponovo je otvorio pitanje isplativosti uplata doprinosa za ovu kategoriju penzionera.

Jer, dok država sa jedne strane kaže da postoje veliki dugovi za neplaćene doprinose poljoprivrednika, oni koji nisu ostali dužni državi, danas mahom žale što su doprinose i uplaćivali. Jer, su mnogo više dali novca, nego što sada primaju penziju.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) odgovaraju da iznos penzije za sve osiguranike, pa i za poljoprivredne, zavisi od osnovice na koju se uplaćuje doprinos i od godina staža osiguranja za koje je uplaćen doprinos. Te, ukoliko M. Ć. misli da je oštećen, može da se obrati nadležnoj filijali Fonda PIO.

Statistika penzijskog fonda pokazuje da su već godinama poljoprivredne penzije među najnižim. Najčešće zbog činjenice da poljoprivrednici uplaćuju doprinose samo obaveznih 15 godina. I to po pravilu na najnižu osnovicu, što rezultira na kraju njihovim razočaranjem u malu penziju. Sve to dovodi i do toga da sve manje njih sebi uopšte hoće da uplaćuje više staž. Država, pritom, dotira primanja do najnižeg zakonskog iznosa za ovu kategoriju osiguranika. Prosečan staž poljoprivrednika koji ostvari starosnu penziju je 18 godina za žene i 22 godine za muškarce. Poređenja radi, prosek za sve kategorije osiguranika je 30 za žene i 32 za muškarce. Prosečan broj godina korišćenja starosne poljoprivredne penzije je 23 za žene i 17 godina za muškarce.

Svojstvo osiguranika poljoprivrednika stiče se danom početka, a prestaje danom prestanka obavljanja poljoprivredne delatnosti. Oni su obveznici uplate doprinosa po osnovu obaveznog osiguranja. To znači da su u obavezi da plaćaju doprinos sve vreme dok su prijavljeni na osiguranje.

Prijavom na obavezno osiguranje po osnovu zaposlenja ili samostalne delatnosti prekida se poljoprivredno osiguranje. Kada se odjave sa nekog od ovih osiguranja, mogu da nastave sa poljoprivrednim osiguranjem, ali je prethodno potrebno sprovesti postupak utvrđivanja svojstva od novog datuma, jer u međuvremenu može doći do promene. Na primer, vlasništva nad zemljom, razvoda, promene prebivališta - za člana poljoprivrednog domaćinstva i gazdinstva.

Supruga poljoprivrednika koja nije prethodno bila obavezno osigurana kao član domaćinstva pokojnog osiguranika, niti je ostvarila pravo na porodičnu penziju, može da stekne svojstvo osiguranika poljoprivrednika ukoliko su ispunjeni zakonom propisani uslovi. Ona može da se prijavi na obavezno osiguranje po osnovu obavljanja poljoprivredne delatnosti. Po tom osnovu zatim može da uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Na osnovu uplate tih doprinosa moći će da ostvari pravo na penziju ukoliko su ispunjeni zakonom propisani uslovi.

Iz Fonda PIO podsećaju da su prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja lična prava. Ona se stoga ne mogu prenositi na druga lica. Iz tog razloga niko, pa ni supruga ne može da nastavi da uplaćuje doprinose za pokojnog osiguranika kome osiguranje prestaje danom smrti.

Supruga može uplaćivati doprinos samo na svoje ime ukoliko je prethodno stekla svojstvo osiguranika poljoprivrednika. Da bi ostvarila starosnu penziju, potrebno je da plaća doprinos po osnovu poljoprivrede najmanje 15 godina.

Ukoliko je pokojni osiguranik uplaćivao doprinose najmanje pet godina, supruga može ostvariti pravo na porodičnu penziju. Međutim, ukoliko je doprinos uplaćivan manje od pet godina, taj doprinos propada.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović Stojanović, 16.03.2024.
Naslov: Redakcija