Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POSTUPKU UPISA U KATASTAR NEPOKRETNOSTI I KATASTAR INFRASTRUKTURE: Digitalni izvod iz katastra garantuje sigurnost vlasništva nad nepokretnostima


Povodom aktuelnih prevarnih radnji oko iznajmljivanja prostora i zloupotrebe izvoda iz baze katastra, Republički geodetski zavod ponovo podseća javnost da je list nepokretnosti izbačen iz upotrebe, te da je jedino aktuelan izvod iz baze podataka katastra nepokretnosti u digitalnom obliku.

Republika Srbija i RGZ su prevaziđenu verziju papirnog lista nepokretnosti izbacili iz upotrebe, baš zbog toga što je papir moguće falsifikovati i na taj način zloupotrebljavati. Danas je digitalni izvod iz baze podataka katastra nepokretnosti potpuno siguran i zaštićen od bilo kakve vrste zloupotreba, a najvažnije od svega je da je građanima besplatno dostupan putem eKatastra.

Takođe, Republički geodetski zavod ističe da za bilo kakav postupak pred državnim organima, građanima apsolutno nije potreban nikakav dokaz o vlasništvu nad nepokretnostima, jer su sve državne institucije povezane preko magistrale državnih organa i dužne su da izvrše uvid u bazu katastra nepokretnosti.

RGZ poziva građane da aktivno učestvuju u zaštiti svoje imovine, korišćenjem 28 digitalnih servisa RGZ-a, koji su besplatni i lako dostupni. “Ukoliko naučite kako da koristite naše servise, imaćete potpuni uvid i kontrolu nad svojim nepokretnostima. Republički geodetski zavod garantuje bezbednost i sigurnost vlasništva nad imovinom upisanom u katastar, a digitalni izvodi iz baze podataka katastra onemogućavaju da budete žrtva prevarnih radnji kao što je falsifikovanje i slično, zaključuje se u saopštenju.


Izvor: Vebsajt RGZ, 13.03.2024.
Naslov: Redakcija