Zastava Bosne i Hercegovine

IZMENE ZAKONA O POJEDNOSTAVLJENOM RADNOM ANGAŽOVANJU NA SEZONSKIM POSLOVIMA: Cilj da se „sezonci“ uvedu u legalne tokove


Prava radnika prioritet su Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja a njihova zaštita je i cilj izmena zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, kojim želimo da na stotine hiljada radnika koji rade sezonski prevedemo u legalne tokove, izjavila je resorna ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Učestvujući u radu Okruglog stola posvećenog jubileju, 120 godina postojanja Saveza sindikata Beograda, ona je rekla da je osim poljoprivrede, gde je zakon do sada primenjivan, najviše radnika na crno angažovano u građevinarstvu i turizmu i kroz pomoć u kući.

Prema njenim rečima, oni bi bili sledeći koji bi bili prevedeni u legalne tokove, što znači da bi za vreme koje rade bili prijavljeni i imali zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Istakla je da neki termini u sadašnjem zakonu, poput pojednostavljeno prijavljivanje, možda nisu najsrećnije izabrani i da će biti zamenjeni, ali je suština u tome da će položaj radno angažovanih biti poboljšan.

"Od prevođenja u legalne tokove koristi će imati prvo radnici a zatim i država, jer će se za radno angažovanje uplaćivati doprinosi. Tako je bilo i u poljoprivredi, gde su neki radnici bili prijavljeni prvi put", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Izvor: Vebsajt RTV.,17.03.2021.
Naslov: Redakcija