Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI ZAKON O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE: Najavljena zabrana gradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da će novi zakon o obnovljivim izvorima energije zabraniti izgradnju svih hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Mihajlović, koja je posetila vetropark „Kovačica“, rekla je da je pitanje mini-hidroelektrana možda trebalo da bude rešeno kroz drugi zakon, u nadležnosti jednog drugog ministarstva, ali da je, imajući u vidu da se ova tema tiče i obnovljivih izvora energije, rešeno da se uredi kroz novi zakon o obnovljivim izvorima.

U zonama zaštite, bez obzira na to da li je prva, druga ili treća, neće biti moguća izgradnja hidroelektrane bilo kog tipa ili snage – male, male derivacione ili velike, poručila je potpredsednica Vlade.

Ona je objasnila da je, kao što već postoje velike hidroelektrane u parkovima prirode, kao što je Đerdap, nacrtom zakonoma predviđeno da samo na osnovu odluke Vlade može da se razmatra izgradnja hidroelektrane u ovim zonama, ako to predstavlja nacionalni interes.

Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 18.03.2021.
Naslov: Redakcija