Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NALED: Smanjiti poreze i doprinose na zarade ili odložiti njihovo plaćanje za male biznise i najosetljivije sektore, obezbediti jeftine kredite za privredu uz podršku države


Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predložila je hitno usvajanje mera za stabilizaciju privrede, među kojima su privremeno smanjenje poreza i doprinosa na zarade ili njihovo odloženo plaćanje za male biznise i najosetljivije sektore, obezbeđivanje jeftinih kredita za privredu uz podršku države.

Alijansa je predložila i isplatu jednokratne novčane pomoći ugroženim kompanijama i građanima koji ostanu bez posla.

Kako se navodi, paket mera da se održi likvidnost privrede i kontinuitet poslovanja, podrže lokalne samouprave i građani koji će biti najviše pogođeni posledicama pandemije Korona virusa dostavljen je na adresu predsednika Srbije, Vlade Srbije, Narodne banke i Privredne komore.

Predsednik Upravnog odbora NALED Vladimir Novaković rekao je da Alijansa predlaže da se formira zajednička stručna grupa, sastavljena od predstavnika resornih institucija, privrede, civilnog sektora i međunarodne zajednice, koja bi pružala podršku Kriznom štabu i pomogla da se umanji dramatičan pad privredne aktivnosti i rast nezaposlenosti.

Među ključnim merama inicijative NALED u ovom momentu nalaze se i predlozi za uvođenje produženog porodiljskog bolovanja i vaučera za angažovanje pomoći oko čuvanja dece kako bi se zaposleni roditelji lakše nosili sa zatvaranjem škola.

U paketu podsticaja, sugerisane su i mogućnosti za uvođenje tromesečne pauze u otplati kredita i obaveza prema državi za ugrožene kategorije, kao i mera oslobođenja od poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja za preduzetnike paušalce kako bi se podstaklo samozapošljavanje.

Predlaže se i uspostavljanje fonda za finansijsku podršku gradovima i opštinama najviše pogođenim epidemijom. Podsticanje bezgotovinskih plaćanja pomoći će smanjenju širenja virusa preko gotovine i biće podrška legalnim tokovima ekonomije.

Takođe, predlaže se i blagovremena priprema javnih radova kao načina za radno angažovanje ranjivih grupa i podsticanje lokalnog razvoja po završetku epidemije.

Uz to, potrebno je proširiti obuhvat propisa za pojednostavljeno elektronsko angažovanje sezonskih radnika u oblastima koje će biti naročito pogođene kao što su turizam, pomoć u kući, čuvanje dece, kurirski poslovi, naveo je NALED.

Izvor: Vebsajt RTV, 17.03.2020.
Naslov: Redakcija