Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O CENTRALNOM REGISTRU STANOVNIŠTVA: Početak primene Zakona predviđen za 1. septembar 2020. godine


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da je Narodna skupština Republike Srbije usvojila Zakon o Centralnom registru stanovništva ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019 - dalje: Zakon), koji će na jednom mestu povezati i objediniti podatke o građanima iz 13 različitih službenih evidencija.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je donet još jedan važan Zakon, za koji je glasalo 146 poslanika, dodajući da uspostavljanje ovakvog registra predstavlja još jedan korak ka modernoj, efikasnoj i ekonomičnoj upravi.

On je istakao da sada predstoji veliki posao oko uspostavljanja ovog registra i objedinjavanja podataka, uz napomenu da je početak primene ovog Zakona predviđen za 1. septembar 2020. godine.

Ovo je prvi put da će se podaci koji su od značaja za ostvarivanje prava građana naći u okviru jedne jedinstvene, centralizovane i pouzdane državne baze podataka, koja sadrži tačne i ažurne podatke o stanovništvu Republike Srbije u elektronskom obliku, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, Centralni registar stanovništva objediniće podatke kao što su registar matičnih knjiga, evidencije o državljanstvu, evidencije o matičnim brojevima građana, evidencije prebivališta, boravišta i privremenog boravka u inostranstvu, evidencije o ličnim kartama, evidencije o putnim ispravama, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, evidencije poreskih obveznika i evidencije o strancima.

Ružić je naglasio da je korišćenje podataka iz ovog registra besplatno, a građani u postupcima pred organima, prilikom ostvarivanja svojih prava, neće imati troškove, niti će svoje vreme trošiti na pribavljanje takvih dokumenata, već će to država činiti za njih.

Sve ovo će za krajnji cilj imati da svaki naš građanin bude zadovoljan uslugama različitih institucija, što i predstavlja cilj reforme javne uprave – uprava koja je servis građana i privrede, rekao je on i dodao da će državni organi preuzimati podatke iz ove baze bez ikakvih troškova.

Izvor: Vebsajt Vlada, 14.03.2019.
Naslov: Redakcija