Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI: 2018. godine najviše pritužbi na diskriminaciju zbog invaliditeta


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je Narodnoj skupštini redovni godišnji izveštaj o stanju u oblasti zaštite ravnopravnosti za 2018. godinu, u kojem navodi da je najviše pritužbi podneto zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta.

Te pritužbe čine više od četvrtine ukupnog broja, a na drugom su mestu pritužbe zbog starosnog doba, a svaka deseta pritužba odnosi se na diskriminaciju na osnovu pola, koji se kao osnov diskriminacije nalazi na trećem mestu.

Slede pritužbe zbog diskriminacije po osnovu rođenja, zdravstvenog stanja, zatim nacionalne pripadnosti i etničkog porekla, potom bračnog i porodičnog statusa, seksualne orijentacije, dok su ostali osnovi diskriminacije u pritužbama navođeni u manjem procentu.

Kad je reč o diskriminaciji najviše je pritužbi prilikom pružanja javnih usluga ili korišćenja objekata i površina, našta se odnosi gotovo trećina podnetih pritužbi.

Na drugom mestu su rad i zapošljavanje, a zatim slede pritužbe na postupke pred organima javne vlasti, socijalnu zaštitu, a potom u oblasti javnog informisanja i medija.

Pritužbe Povereniku svakako jesu jedan od pokazatelja prisutnosti diskriminacije i stepena poštovanja principa ravnopravnosti u društvu, ali ne i jedini, navedeno je u izveštaju Poverenice.

Na stanje u pogledu zastupljenosti diskriminacije u društvu, kako navodi, utiču, međutim, i drugi faktori, među kojima su društveni i kulturni kontekst u kojem živimo, odnos društva prema diskriminaciji, građanska svest o neophodnosti i značaju poštovanja propisa, spremnost da prijave njihovo kršenje, stepen tolerancije prema različitostima, poverenje u rad institucija, poznavanje osnova i oblika diskriminacije, kao i aktivnosti civilnog društva u zaštiti ljudskih prava...

Poverenica konstatuje da i ovaj izveštaj pokazuje da se društvo i dalje suočava sa izazovima na planu unapređenja ravnopravnosti, međutim, kako ocenjuje, nijedan izazov ne može i ne sme da bude tako veliki da zbog njega na bilo koji način trpi izgradnja društva u kojem se u potpunosti poštuju i efikasno štite ljudska prava.

Izvor: Vebsajt RTV, 15.03.2019.
Naslov: Redakcija