Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAJAVLJENI PROPISI ČIJE DONOŠENJE ĆE POBOLJŠATI PLASMAN SRBIJE NA "DOING BUSINESS" LISTI


U planu su donošenje Građanskog zakonika koji se tiče uknjiženja imovine, izmene Zakona o državnom premeru i katastru, Zakona o stečaju, o izvršenju i obezbeđenju, o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava, izmene Pravilnika o stečajnom postupku, donošenje podzakonksih akata Zakona o energetici te izrada Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom.

Navedene zakonske promene najavljene su u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gde je održan prvi sastanak sa kontributorima, kompanijama, advokatskim kancelarijama, finansijskim institucijama i revizorskim kompanijama koje učestvuju u anketi Svetske banke za "Doing business" listu Svetske banke na kojoj se zemlje rangiraju po uslovima poslovanja u deset oblasti.

Uz učešće predstavnika i Ministarstva finansija, pravde, energetike, trgovine, Poreske uprave, Svetske banke, NALED-a, Saveta stranih investitora, Agencije za privredne registre razgovaralo se o potezima koji će Srbiji pomoći da sa sadašnje 91. pozicije među 189 zemalja poboljša svoj rejting na sledećoj listi koja će biti objavljena na jesen.

Odlukom Vlade Srbije, u decembru je formirana Zajednička grupa sa zadatkom da definiše konkretne mere za unapređenje pozicije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing business), koja je na dva do sada održana sastanka identifikovala metodološka pravila za utvrđivanje posebnih oblasti koje pokriva ova rang lista.

Izvor: Vebsajt Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, 18.03.2015.