Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKON O PRIVREDNIM KOMORAMA MOGAO BI BITI DONET DO LETA: OBAVEZNO čLANSTVO SVIH PRIVREDNIH SUBJEKATA


Postojeći komorski sistem u državi je neodrživ i treba ga što pre promeniti, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Sistem komora koji ima Srbija ne postoji nigde u svetu i takav kakav je on nije funkcionalan, rekao je on na sastanku sa predsednicima 19 regionalnih privrednih komora na kome je razgovarano o modernizaciji komorskog sistema.

Komorski sistem bi trebalo da bude servis privrede, a u PKS-u smatraju da je austrijski model najpovoljniji za Srbiju. On podrazumeva obavezno članstvo svih privrednih subjekata a članarine su oslobođeni oni koji slabije posluju.

Najavio je da će se promena komorskog sistema odvijati u dve paralelne faze i da je radna verzija mape puta urađena. Tokom prve faze, kazao je, biće doneti novi zakoni o komorama a druga faza predviđa uspostavljanje novog modela saradnje Republičke komore sa regionalnim.

"Cilj novog modela je uspostavljanje jedinstvenog mehanizma upravljanja, kontrole, uspostavljanje mehanizma definisanja usluga i sprovođenje tih usluga. Dakle sve ono gde možemo jedni drugima da pomognemo", kazao je predsednik PKS koji ocekuje da do kraja leta bude usvojen novi zakon o komorama.

Domaćin sastanka u Leskovcu bila je Regionalna privredna komora, a predsednik te komore Goran Jović je rekao da će i u novom sistemu regionalne komore funkcionisati kao pravni samostalni subjekti i izrazio očekivanje da će članarine za privrednike biti i manje.

"Do sada su recimo preduzeća iz Vojvodine plaćala članarinu gradskoj, vojvođanskoj i republičkoj, znači tri članarine. Naši članovi u Leskovcu su do pre dve godine plaćali regionalnoj komori i republičkoj komori, znači dve članarine. Upravo je sada cilj da se članarina plaća na jednom mestu, mnogo manje nego što je bilo do sada ali i da se uvede obavezno članstvo sa daleko manjom članarinom", naveo je Jović.

Izvor: Tanjug, 18.03.2015.