Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNOM BELEŽNIŠTVU: Tokom 2019. godine obavljeno 367.121 besplatnih overa


Javni beležnici Srbije tokom prošle godine izdali su više od 250.000 javnobeležničkih isprava u formi zapisa i solemnizacije, a uspeli su da obave i 367.121 besplatnih overa dokumenata, rečeno je na održanom skupu Javnobeležničke komore Srbije (JKS).

U Komori je 197 javnih beležnika u čijim kancelarijama je ukupno angažovano još 1.245 zaposlenih.

"Ostvarili smo izuzetne rezultate a podatak o 250.000 predmeta koji su podrazumevali sastavljanje, proveru i potvrđivanje ugovora o prometu nepokretnosti, ugovora o doživotnom izdržavanju i drugih ugovora iz imovinskih odnosa značajan je kao pokazatelj koliko je javno beležništvo doprinelo pravnoj sigurnosti u Srbiji", rekao je predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.

Dodao je da su zahvaljujući radu javnih beležnika izbegnute duple prodaje nepokretnosti i da je značajno smanjen broj sudskih postupaka povodom sporova iz ugovornih odnosa.

"Veliki uspeh javnih beležnika je i što su uspeli da obave 367.121 besplatnu overa dokumenata čime su rasteretili rad državnih organa koji su se ranije bavili tim poslovima", rekao je on.

U periodima upisa u srednje škole i fakultete za dva meseca beležnici su imali više od 122.000 besplatnih overa dokumenata.

Cvejić je rekao da su javnobeležničke kancelarije uspele da ubrzaju sprovođenje ostavinskih postupaka koje obavljaju kao poverene poslove sudova i dodao da se oni sada vode efikasno i završavaju u veoma kratkom roku.

"Javni beležnici su uradili 173.218 ostavinskih rešenja, izjavljeno je 718 žalbi a 31 rešenje je preinačeno što je samo 0,4 posto", rekao je on.

Kao prioritetni zadatak on je izdvojio dalje unapređenje profesije i popunu slobodnih mesta jer u Srbiji treba da bude 370 javnih beležnika.

"Moramo da radimo na tome da se omogući jednaka dostupnost javnih beležnika svim građanima", rekao je on.

Dodao je da je za Komoru od izuzetnog značaja da kontroliše rad svih javnih beležnika.

"Zahtevamo strogo poštovanje svih zakona i drugih propisa od svojih članova i sankcionišemo svako kršenje propisa unutar naših redova", rekao je Cvejić.

Za pet godina razvoja javnobeležničke profesije u Srbiji Komora je imala veliku podršku Ministarstva pravde, a uspostavljena je plodna međunarodna saradnja sa komorama notara Francuske, Nemačke i Ruske federacije.

JKS je punopravna članica Međunarodne unije notara i član-posmatrač Saveta notarijata EU jer Srbija nije član te unije.

Izvor: Vebsajt RTV, 13.02.2020.
Naslov: Redakcija