Zastava Bosne i Hercegovine

STRATEGIJA RAZVOJA KULTURE REPUBLIKE SRBIJE OD 2020. DO 2029. GODINE: Ovim dokumentom definiše se srpsko kulturno jezgro i kulturni prostor koji ne podrazumeva samo teritoriju države Srbije, već i prostor na kome je srpski narod tokom istorije ostavio tragove materijalne i nematerijalne kulturne baštine i samim tim se srpski kulturni prostor preklapa sa drugim prostorima


Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na sednici Vlade usvojena Strategija razvoja kulture Republike Srbije od 2020. do 2029. godine sa Akcionim planom, koja predstavlja nezamenljiv osnov za razvoj kulture i veliki iskorak u normiranju te oblasti u Srbiji.

Usvajanje ovog dokumenta od izuzetnog je značaja za kulturu Srbije, imajući u vidu da naša zemlja nikada u istoriji nije imala strateški dokument koji uređuje ciljeve i prioritete razvoja u oblasti kulture.

Strategijom se planski i sistematski reguliše javni interes u oblasti kulture i određuju strateški prioriteti njenog razvoja u navedenom desetogodišnjem periodu.

Ovim dokumentom definiše se srpsko kulturno jezgro i kulturni prostor koji ne podrazumeva samo teritoriju države Srbije, već i prostor na kome je srpski narod tokom istorije ostavio tragove materijalne i nematerijalne kulturne baštine i samim tim se srpski kulturni prostor preklapa sa drugim prostorima.

Akcioni plan, kao sastavni deo Strategije, predviđa način ostvarivanja postavljenih ciljeva, koji obuhvataju promišljenu zakonodavnu aktivnost i odgovornu kadrovsku politiku, opredeljenost za zaštitu i negovanje nacionalne kulture i zaštitu kulturnih prava nacionalnih manjina i drugih osetljivih društvenih grupa, kao i unapređenje uzajamnog razumevanja.

Takođe, pomenuti plan podrazumeva široku dostupnost kulture i ravnopravno učešće u kulturnom životu, razvoj kulturnih potreba građana, posebno dece i mladih, naročito putem medija i zaštitu i vrednovanje kulturnog nasleđa kao neobnovljive i jedinstvene zaostavštine.

Ovaj dokument predviđa i podsticanje i promovisanje umetničkog stvaralaštva kao slobodnog izraza ljudskog duha, aktivno učešće u međunarodnoj kulturnoj razmeni i doprinošenje ugledu zemlje u svetu, savremene modele finansiranja i shvatanje kulture kao značajnog privrednog potencijala.

Izvor: Vebsajt Vlade, 13.02.2020.
Naslov: Redakcija