Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAPOŠLJAVANJU I OSIGURANJU ZA SLUČAJ NEZAPOSLENOSTI: Zaštitnik građana naložio Nacionalnoj službi za zapošljavanje da, u skladu sa Zakonom, izradi novu proceduru o zapošljavanju državljana Srbije u inostranstvu


Zaštitnik građana saopštio je da je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalne službe za zapošljavanje, nakon saznanja da su određenom broju državljana Srbije, koji su posredstvom NSZ bili privremeno zaposleni u Hrvatskoj povređena radna prava.

Kako se navodi u saopštenju, u toku postupka kontrole Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je obavestilo Zaštitnika građana da je sprovelo nadzor nad radom Nacionalne službe za zapošljavanje te da su joj naložene mere, između ostalog, i da izradi novu proceduru o zapošljavanju državljana Srbije u inostranstvu. Kako je navedeno, potrebno je da nova procedura bude usklađena sa odredbama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010, 38/2015, 113/2017 i 113/2017 - dr. zakon), naročito u delu koji se odnosi na zaključivanje ugovora o radu pre odlaska u inostranstvo u dvojezičnom formatu.

"Saglasno novoj proceduri propisano je da pre započinjanja postupka posredovanja, inostrani poslodavac mora da dostavi Nacionalnoj službi za zapošljavanje podatke o svim uslovima života i rada u inostranstvu. Takođe, u obavezi je da dostavi nacrt ugovora o radu za svako radno mesto za koje je iskazana potreba za zapošljavanjem građana Republike Srbije, kao i da ga dostavi zainteresovanim licima za rad u inostranstvu. S obzirom da su organi otklonili uzroke povrede prava građana tokom trajanja kontrolnog postupka, Zaštitnik građana je obustavio postupak", ističe se u saopštenju Ombudsmana.

Izvor: Vebsajt Danas, 14.02.2019.
Naslov: Redakcija