Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ODLUKA O POSTAVLJANJU PLUTAJUĆIH OBJEKATA U GRADU BEOGRADU: Definisanje zona u kojima mogu da se nalaze splavovi, kao i jasna pravila prema kojima će moći da nastave da posluju


Grad Beograd će uskoro završiti popis splavova na kojima se obavlja ugostiteljska delatnost i tokom proleća izraditi Plan o postavljanju plutajućih objekata kojim će biti definisane zone u kojima mogu da se nalaze, kao i jasna pravila prema kojima će moći da nastave da posluju. Šta donose novi propisi?

Marko Stanković, vlasnik splava na Savi na novobeogradskoj strani, obavešten je o novim propisima koji će važiti kada se izradi plan o postavljanju ugostiteljskih objekata na vodi.

"Da bude regulisano tako što ćemo imati mesto koje smo platili, mesto koje zaslužujemo zato što radimo i bavimo se poslom kojem je to parče reke zapravo i namenjeno", navodi Stanković.

Dodaje da je do sada bilo raznih zloupotreba, poput zauzimanja dela reke.

"Postojalo je mnogo mesta koja su bila uzurpirana od strane mnogo ljudi koji su zauzimali deo reke na svoju ruku, ne baveći se nikakvim poslom i ne plaćajući ništa, pre svega Gradu", objašnjava Stanković.

Do sada nije bilo precizne evidencije o broju splavova na beogradskim rekama. U gradskoj upravi su najavili i zoniranje gradskih obala.

"Ideja je da se odrede zone na kojima se mogu nalaziti splavovi. One ne odudaraju mnogo od postojećeg stanja. Na nekim mestima splavovi su već uklonjeni sa obala gde su predviđene druge aktivnosti. Splavovi na rekama su zauzeće javne površine tako da će oni ubuduće plaćati nadoknadu Gradu Beogradu koja će se plaćati po metru kvadratnom, a cenu će odrediti Zavod za veštačenje u odnosu na veličinu splava", navodi Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada.

Vlasnici splavova su do sada bili suočeni sa brojnim problemima. Neuređen prilaz splavu, nedovoljno mesta za parkiranje i propusti u merama protivpožarne zaštite.

"Iako su pooštrene mere za protivpožarnu zaštitu, nisam uveren da svi tu meru i ispunjavaju onako kako treba. Teško je obezbediti sredstva i ljudstvo da se sve to sprovede na najbolji mogući način. Potrebna je obuka za radnike koji rade na splavu, ali i za odgovorno lice u protivpožarnoj zaštiti. Mi smo tu obuku za svoje radnike završili", navodi Stanković.

Vodoprivredno preduzeće "Beograd-vode" je već uklonilo splavove na novobeogradskoj strani u zoni između Brankovog i Starog savskog mosta. U Skupštini grada ističu da neće biti novog konkursa i nove licitacije za vlasnike splavova, a biće im ponuđeno potpisivanje ugovora.

"Kada potpišu ugovor sa Gradom Beogradom, plaćaju korišćenja površine na vodi. Ko ne bude plaćao tu cenu, izgubiće pravo na mesto. Ali više neće moći da preprodaju svoje mesto kao što je to do sada bio slučaj. To će sada raditi Grad na licitaciji, konkursom", ističe Nikodijević.

Prema novim propisima, svaki vlasnik splava je u obavezi da održava i čisti deo obale u dužini svog objekta. Biće u obavezi da čisti i otpad, a Grad je već počeo da postavlja reciklažne zone.

U saradnji sa Mašinskim fakultetom, Grad će odrediti i nivo buke koja je dozvoljena na splavu, kao i opremu koju svaki vlasnik splava mora da ima.

Izvor: Vebsajt RTS, Vladimir Palikuća, 14.02.2019.
Naslov: Redakcija