Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

INICIJATIVA ZA IZMENU ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: STUDENTI KOJI SU UPISALI STUDIJE PO STARIM PROPISIMA POKRENULI PETICIJU ZA PRODUżENJE ROKA ZA DIPLOMIRANJE


Više od 3.000 studenata, koji su studije upisali po starim propisima (pre 2006. godine) do sada je potpisalo peticiju u kojoj traže produžetak roka za okončanje studija posle 30. septembra 2016. godine. Pokretači peticije nameravaju da je predaju 1. marta 2016. godine, kako bi Narodna skupština Republike Srbije stigla da izmeni Zakon o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 99/2014, 45/2015 - autentično tumačenje i 68/2015 - dalje: Zakon)pre raspisivanja izbora. Studenti se, kako kažu, uzdaju u skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, jer su i pre dve godine imali podršku pojedinih članova tog tela.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja međutim, poručuju da bi novo produženje roka za diplomiranje starim studentima bila diskriminacija prema onima koji studiraju po Bolonji, jer prrema važećem Zakonu studije mogu trajati dvostruko duže od broja studijskih godina.

Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kaže da su izmene Zakona u nadležnosti Narodne skupštine Republike Srbije, koji ima legitimno pravo da odlučuje o ovom pitanju, ali da je teško očekivati da parlament donese odluku o novom produženju roka za diplomiranje starih studenata.

- Prilikom poslednjih izmena Zakona Narodna skupština Republike Srbije se nije bavila tim pitanjem. Da je bilo potrebe verujem da bi to bilo obuhvaćeno prelaznim i završnim odredbama. Deset godina je prošlo od donošenja Zakona koji je usklađen sa Bolonjskom deklaracijom. Ne može se očekivati od fakulteta da više od decenije održavaju stare studijske programe, jer su u međuvremenu neki predmeti ukinuti, a profesori otišli u penziju. Ograničavanja vremena za završetak studija je uneto u Zakon sa idejom da dinamika kreiranja studijskih programa bude veća - kaže Šuvakov.

Stare studente, dodaje, niko ne sprečava da završe studije, ali po novim pravilima.

- Oni mogu da ponovo upišu iste fakultete i da im budu priznati ispiti koji se poklapaju sa novim studijskim programom - navodi Šuvakov i podseća da krajem ove školske godine ističe i rok za završetak magistarskih studija, kao i doktorskih, za one koji su ih takođe upisali po starim propisima. Zakon, ipak, nudi magistrima olakšicu u tom smislu da ko ne doktorira do 30. septembra može da se upiše na treću godinu doktorskih studija po novom.

S druge strane, potpisnici peticije tvrde da novo produženje roka za okončanje studija nikoga ne ugrožava. Poručuju i da nisu loši studenti, niti manje vredni od onih koji su diplomirali u roku već da su ih različite životne okolnosti naterale da prolongiraju sticanje diplome.

Podršku imaju u Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije (SKONUS). Predsednik tog tela Milan Petković kaže da će SKONUS podržati inicijativu da se starim studentima produži rok za diplomiranje.

- To je samo jedno od pitanja kojim ćemo se baviti u narednom periodu. Očekivalo se da će do početka naredne školske godine biti usvojen novi Zakon, koji će rešiti i to pitanje. Međutim, zbog najavljenih izbora sigurno je da novi Zakon neće biti donet do početka naredne školske godine, zbog čega ćemo tražiti izmene aktuelnog Zakona dok je ova Vlada u mandatu. To se, pre svega, odnosi na zahtev da 48 bodova bude i dalje uslov za budžetski status, s obzirom da poslednjim izmenama Zakona to važi samo za tekuću školsku godinu- ističe Petković.

Komentarišući tvrdnje bolonjaca da su u neravnopravnom položaju u odnosu na stare studente, jer oni posle isteka zakonskog roka za diplomiranje mogu na lični zahtev da ga produže samo godinu dana, Petković kaže da "razume ugao gledanja obe strane", ali da SKONUS "mora da se bori za interese i jednih i drugih".

Milovan Šuvakov navodi da Ministarstvo ne odustaje od namere da do kraja mandata završi bar prvu verziju Nacrta novog zakona o visokom obrazovanju.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Andrić, 17.02.2016.
Redakcija