Zastava Bosne i Hercegovine

PREDSTAVLJENE UREDBE O LICENCIRANJU PRIVATNOG OBEZBEĐENJA


Pravilnici i uredbe uz zakone iz oblasti privatnog obezbeđenja biće doneti do kraja aprila, najavljeno na okruglom stolu u PKS.

"Udruženje za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zajedno rade na doradi alata - pravilnika i uredbi - koje omogućavaju primenu zakona iz oblasti privatnog obezbeđenja", rekao je Dragiša Jovanović, predsednik Komisije za JPP u sektoru bezbednosti na okruglom stolu u PKS.

Šestog maja ističe zakonski rok za donošenje podzakonskih akata uz Zakon o privatnom obezbeđenju i Zakon o detektivnskoj delatnosti, koji su stupili na snagu u decembru 2013. MUP je već u zavaršnoj fazi njihove izrade, ali će oni biti doneseni tek nakon široke javne rasprave, kao i kada su donošeni zakoni. "Potrebna su nam jednostavna i prihvatljiva pravila", rekao je Dragiša Jovanović u uvodnoj raspravi okruglog stola, na kome su se okupili predstavnici Ministarstva, privrednici koji se bave privatnim obezbeđenjem, predstavnici civilnog sektora, nevladinih organizacija, kao i banaka, trgovaca i drugih korisnika usluga privatnog obezbeđenja.

"Privatno obezbeđenje je treći stub nacionalne bezbednosti Srbije, pa stoga preuzimamo i deo odgovornosti", rekao je Jovanović na otvaranju okruglog stola.

Rade Krunić, predstavnik MUP-a na okruglom stolu, podsetio je da Srbija prvi put ima zakone iz ove oblasti i nagasio da su se rukovodili "iskustvima iz okruženja, međunarodno priznatim standardima i primerima dobre prakse iz Evropske unije". Jedna od ključnih novina koju su doneli zakoni je obavezna obuka za sve koji se bave privatnim obzebeđenjem. Krunić je predstavio tri pravilnika koja se odnse na obuku onih koji se bave privatnom obzbeđenjem i detaljno propisuju kako treba da budu organizovani akreditovani centri za obuku, stručni ispiti i sticanje licence, bez koje niko neće moći da se bavi poslovima obezbeđenja.

Osim utvrđivanja resursa potrebnih za primenu zakona u oblasti obezbeđenja, učesnici okruglog stola razmatrali su i propise za primenu zakona i registraciju novih privrednih subjekata u ovoj oblasti. Među panelistima bili su i Đorđe Vučinić, predsednik Odbora udruženja za privatno obezbeđenje PKS, Radosav Despotović iz Gruapcije samozaštitne delatnosti, i Ninoslav Janjić, iz Grupacije tehničke zaštite. Ključno pitanje bila je podela nadležnosti i mogućnost da se na privatni sekotor prenese deo javnih ovlašćenja MUP-a za organizovanje obuke, ispita, izdavanja licenci i nadzor nad sprovođenjem zakona.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 18.2.2014.