Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Utvrđen program podrške sprovođenju mera populacione politike


Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa podrške sprovođenju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece u Republici Srbiji za 2024. godinu, za šta je opredeljeno 400 miliona dinara.

Cilj donošenja ovog dokumenta je podrška merama pronatalitetne politike u lokalnim samoupravama, s obzirom na opšti cilj održivog demografskog razvoja, a to je stacionarno stanovništvo, odnosno stanovništvo u kojem će sledeće generacije biti iste veličine kao i postojeće.

Nijedna populaciona politika, ma koliko bila razvijena, ne može da odgovori na sve potrebe i očekivanja stanovništva, niti da uzme u obzir sve specifičnosti življenja u jednoj sredini i zato je treba dopuniti merama podrške organima jedinica lokalne samouprave kroz sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece.

Na taj način će mere koje utvrđuje i obezbeđuje Republika biti proširene i obogaćene merama lokalne samouprave.

Prošle godine su istim sredstvima, sa 400 miliona dinara, finansirane pronatalitetne mere i projekti u 52 lokalne samouprave.

Na sednici je usvojen Zaključak o usvajanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija i transfera namenjenih za projekte razvoja turizma u 2024. godini, pošto ova privredna grana predstavlja izuzetno važnu komponentu nacionalne ekonomije.

Turizam, posebno kroz rast međunarodnih dolazaka, direktno podstiče zapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta u turističko-ugostiteljskoj privredi, ali i u drugim granama koje snabdevaju turizam robom i uslugama kroz multiplikativne i indirektne uticaje.

Ovo se proteže na brojne privredne grane, od građevinarstva i industrije nameštaja, do najočiglednijih uticaja na cao6paćaj i poljoprivredno-prehrambenu industriju.

Zbog svog doprinosa ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP), turizam se i preporučuje kao jedan od prioritetnih sektora za mnoge zemlje u razvoju.

Vlada je usvojila Uredbu o proglašenju Parka prirode “Radan”, čime se povećava ukupna površina pod zaštitom i približava procentu predviđenim Akcionim planom za sprovođenje Programa zaštite prirode.

Tim aktom bilo je planirano da pod zaštitom, do kraja 2023. godine, bude devet odsto teritorije Srbije.

Zaštićena područja su naš najčešći način ili alat kojim se sprovodi zaštita prirode i kojim se direktno štite biljne vrste, a zaštitom staništa stvaraju preduslovi za zaštitu životinjskih vrsta.

Proglašenjem zaštite Parka prirode “Radan” obezbeđuje se, pored ostalog, očuvanje geološke, biološke i predeone raznovrsnosti, a naročito očuvanje raznovrsnih oblika vulkanskog reljefa.

Članovi Vlade usvojili su i dve odluke o proglašenju za spomenik kulture, koje se odnose na sinagogu u Apatinu i nadgrobni spomenik Jožefa Kiša u Vrbasu.

Kompleks sinagoge u Apatinu predstavlja poslednji očuvani trag jevrejske zajednice tog mesta, koja je bila značajan pokretač i pregalac u razvoju i modernizaciji života u privrednom i kulturnom smislu.

Prvi istorijski podatak o apatinskoj sinagogi potiče iz 1885. godine kada je osvećena i osnovano se pretpostavlja da je nastala proširenjem ili prepravkom starije zgrade, tako da je moguće da je prostor na kome se nalazi sadašnji kompleks u upotrebi od 18. veka.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju nadgrobnog spomenika Jožefa Kiša u Vrbasu za spomenik kulture koji čuva sećanje na ovu znamenitu ličnost, projektanta i graditelja, kao i njegovu vizionarsku ulogu u izgradnji Velikog bačkog kanala, hidrotehničkog poduhvata koji je preoblikovao izgled današnje Bačke i omogućio njegovo pretvaranje iz močvarnog u prostor prihvatljiv i pogodan za život.


Izvor: Vebsajt Vlade, 18.01.2024.
Naslov: Redakcija