Zastava Bosne i Hercegovine

AKT O PROMENI USTAVA REPUBLIKE SRBIJE: Evropski parlament i Alumni klub Pravosudne akademije pozdravljaju usvajanje ustavnih promena na referendumu


Alumni klub Pravosudne akademije, strukovno udruženje sudija, tužilaca i polaznika Pravosudne akademije (AKPA) pozdravilo je odluku građana Srbije koji su se na referendumu odlučili da potvrde Akt o promeni Ustava.

U saopštenju je ocenjeno da je ovo istorijski trenutak u razvoju demokratije u Srbiji, jer je prvi put uređenje pravosuđa bila tema neposrednog izjašnjavanja građana.

Kako je navedeno u saopštenju nekadašnjih polaznika Pravosudne akademije, u nedelju je okončan dugogodišnji proces u koji je uložena velika energija i u kojem su se predstavila različita gledišta i predlagala brojna rešenja.

“Odluka će onemogućiti sprovođenje reizbora više stotina sudija i tužilaca koji trenutno obavljaju funkcije na probnom mandatu i oni će odmah po proglašenju Akta o promeni Ustava stupiti na stalne funkcije”, navela je AKPA.

Uz ocenu da promene moraju da obezbede nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca, AKPA je navela da će dalji efekti ustavnih izmena ipak sačekati donošenje pravosudnih zakona koji će konkretizovati ustavna rešenja.

"Zakoni će rešiti konkretna pitanja načina izbora sudija i tužilaca, uloge Pravosudne akademije, pitanje pred kojim organom će sudije i tužioci polagati zakletvu, da li će postojati jasne garancije materijalnog statusa kako za vreme vršenja pravosudne funkcije tako i nakon njenog prestanka u toku penzije", navedeno je u saopštenju.

Evropski parlament pozdravio je usvajanje ustavnih promena na referendumu u Srbiji.

Evropski parlament se tim povodom oglasio saopštenjem u kome poručuje da je to važan korak na putu evropskih integracija Srbije, a potpisuju ga specijalni izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik i šefica parlamentarne Delagacije za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon.

"Pozdravljamo odluku građana Srbije da podrže promenu Ustava kojim se jača nezavisnost pravosudnog sistema. Ovo je važan korak na putu evropskih integracija Srbije", kaže se na početku saopštenja.

U njemu se izražava zabrinutost zbog izveštaja o neadekvatnoj pripremljenosti biračkih odbora za sprovođenje procesa glasanja i pozivaju se nadležni organi da osiguraju poboljšanje u ovoj oblasti uoči predstojećih izbora.

"Nastavićemo da pratimo sprovođenje ustavnih promena odobrenih na referendumu, kao i drugih reformi u oblasti vladavine prava", dodaju iz Evropskog parlamenta.

Na kraju se zaključuje:

"Žao nam je što nije postignut dogovor sa Kosovom da se omogući prikupljanje glasačkih listića birača koji tamo žive, što je ranije bio slučaj".

Ustavne promene izglasane na referendumu pozdravila je i Angelina Ajhorst, koja je na Tviteru navela da je načinjen važan korak na putu Srbije ka Evropskoj Uniji.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt N1 i Kurir, 17.01.2022.
Naslov: Redakcija