Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O PODSTICAJIMA INVESTITORU DA U REPUBLICI SRBIJI PROIZVODI AUDIOVIZUELNO DELO: Podsticajna sredstva za snimanje dugometražnog igranog, dokumentarnog, animiranog, namenskog, televizijskog filma ili serije dodeljuju u iznosu od 25 odsto kvalifikovanih troškova, a kada je u pitanju audiovizuelno delo za čiju je proizvodnju u budžetu produkcije namenjeno više od pet miliona evra, podsticajna sredstva će se dodeljivati u iznosu od 30 odsto kvalifikovanih troškova


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o podsticajima investitoru da u Republici Srbiji proizvodi audiovizuelno delo ("Sl. glasnik RS", br. 3/2021 - dalje: Uredba). Uredbu će sprovoditi Ministarstvo kulture i informisanja tako što će dodeljivati sredstva podsticaja u oblasti audiovizuelne proizvodnje.

Cilj Uredbe je da se poveća broj filmskih projekata koji se realizuju u Srbiji, podstiče stvaralaštvo kinematografskih dela, kao i promociju potencijala naše zemlje u ovoj oblasti.

Uredbom je predviđeno da se podsticajna sredstva za snimanje dugometražnog igranog, dokumentarnog, animiranog, namenskog, televizijskog filma ili serije dodeljuju u iznosu od 25 odsto kvalifikovanih troškova, a kada je u pitanju audiovizuelno delo za čiju je proizvodnju u budžetu produkcije namenjeno više od pet miliona evra, podsticajna sredstva će se dodeljivati u iznosu od 30 odsto kvalifikovanih troškova.

Kako bi se ublažile ekonomske posledice po audiovizuelnu proizvodnju u Srbiji zbog pandemije, novina je izmena odredaba kojima se uređuje minimalni budžet za namenski film i za pojedinačnu epizodu u okviru TV serije, koji sada iznosi 150.000 evra, umesto dosadašnjih 300.000 evra, a predviđeno je i da animirana serija od deset epizoda ima ukupno trajanje od najmanje 40 minuta, umesto dosadašnjih 50.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava može se ostvariti za proizvodnju dugometražnog igranog filma, TV filma i dugometražnog dokumentarnog filma koji traju najmanje 70 minuta i animiranog filma namenjenog prikazivanju, koji traje najmanje pet minuta, zatim za TV seriju od najmanje tri epizode, pod uslovom da epizoda traje minimum 40 minuta.

Za sredstva se može konkurisati i sa animiranom serijom od najmanje deset epizoda koje ukupno traju najmanje 40 minuta i dokumentarnog TV programa u trajanju od minimum 40 minuta.

Podsticajna sredstva će se dodeljivati na osnovu stalno otvorenog javnog poziva koji raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja, a zahtev će se podnositi stručnoj Komisiji čiji će zadatak biti ocenjivanje pristiglih zahteva i utvrđivanje da li delo ispunjava uslove za dodelu sredstava. Komisiju obrazuje Vlada sa mandatom od godinu dana.

Sredstva, koja će biti dodeljena investitoru, su bespovratna putem povraćaja dela kvalifikovanih troškova ostvarenih u Srbiji.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo kulture i informisanja, 14.01.2021.
Naslov: Redakcija