Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O POSTUPKU I NAČINU ODLAGANJA PLAĆANJA DUGOVANOG POREZA I DOPRINOSA U CILJU UBLAŽAVANJA EKONOMSKIH POSLEDICA NASTALIH USLED BOLESTI COVID-19: Otplata dugovanja počinje 10. februara 2021. godine, uz podelu duga na 24 rate


Svi koji su se prošle godine opredelili za petomesečno odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, dobili su od Poreske uprave obaveštenje da otplata počinje 10. februara, uz podelu duga na 24 rate. Sa porezom na dobit i na prihode od samostalnih delatnosti, u prošloj godini traženo je ukupno odlaganje poreskih obaveza od 130 milijardi dinara.

Oko 148.000 preduzeća i onih koji samostalno obavljaju delatnost, u svom sandučetu na portalu Poreske uprave dobili su obaveštenja sa detaljnim planom otplate. Iako je samo za poreze i doprinose traženo odlaganje plaćanja 115 milijardi dinara, u reprogram je ušao manji iznos.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić kaže da je reprogramirano oko 78 milijardi dinara duga, razlika koja se javlja je u tome što je određeni broj poreskih obveznika svoje obaveze izmirio u celosti ili delimično, a jedan manji broj poreskih obveznika je ispao zbog nepoštovanja odredaba iz Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 ("Sl. glasnik RS", br. 54/2020 i 60/2020).

Najčešći razlog je otpuštanje radnika, a jedan broj firmi je zbog zatvaranja izgubio šansu za reprogram duga.

Oni koji će ga vraćati na rate kažu da neće biti lako plaćati tekuće i obaveze dospele iz prošle godine.

"Dobili smo i dobar nagoveštaj od predsednika da država i dalje ima nameru da pomaže privredi, ne onoliko izdašno kao prošle godine, ali, opet značajno, posebno u onim oblastima u kojima je došlo do velikog pada prihoda ili nemogućnosti rada", naglašava predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Prema Uredbi o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 ("Sl. glasnik RS", br. 156/2020) rata otplate poreskog duga ne može biti manja od hiljadu dinara, zbog toga je u nekim slučajevima rok otplate i kraći od 24 rate.

"Svi oni koji ne budu svoje obaveze izmirivali tačno na vreme, njihov dug će dospeti u celosti i oni će u skladu sa zakonom biti tretirani kroz redovnu i prinudnu naplatu", ukazuje Saša Dulić.

Sredinom godine, kada stignu konačne prijave poreza na dobit, počeće i otplata tog poreza, nadležni procenjuju da je reč o iznosu od oko 17 milijardi dinara.

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Petrović Stojančić, 14.01.2021.
Naslov: Redakcija